NATO će u ponedjeljak započeti nuklearne vježbe

14.10.2022.

14:40

Autor: Hina/HRT/V.G.

NATO će u ponedjeljak započeti nuklearne vježbe

NATO će u ponedjeljak započeti nuklearne vježbe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

NATO je u petak priopćio da će u ponedjeljak početi svoju godišnju nuklearnu vježbu "Steadfast Noon", s do 60 zrakoplova koji će sudjelovati u trenažnim letovima iznad Belgije, Sjevernog mora i Britanije kako bi uvježbavali korištenje američkih nuklearnih bombi raspoređenih u Europi.

Nuklearne vježbe - koje ne uključuju prave bombe - održavaju se usred pojačanih napetosti nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini nakon velikih vojnih neuspjeha na tamošnjem bojnom polju.

"Steadfast Noon" će se vjerojatno poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim "Grom", koje se obično izvode krajem listopada i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

NATO je rekao da zapadne vježbe nisu bile potaknute posljednjim napetostima s Rusijom.

- Vježba, koja traje do 30. listopada, rutinska je, ponavljajuća aktivnost obuke i nije povezana ni s kakvim aktualnim događajima u svijetu, objavio je savez na svojoj web stranici, dodajući da se neće koristiti bojevo oružje.

- Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje saveza ostane sigurno, sigurno i učinkovito, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Belgija je domaćin vježbi u kojima će sudjelovati 14 zemalja i do 60 zrakoplova, uključujući najnaprednije borbene zrakoplove na tržištu i američke bombardere dugog dometa B-52 koji će dolijetati iz zračne baze Minot u Sjevernoj Dakoti, navodi se u priopćenju.

U utorak je šef NATO-a Jens Stoltenberg jasno dao do znanja da će Savez nastaviti sa svojim vježbama unatoč napetoj međunarodnoj situaciji.

Otkazivanje vježbi zbog rata u Ukrajini poslalo bi "vrlo pogrešan signal", rekao je novinarima, tvrdeći da je vojna snaga NATO-a najbolji način da se spriječi daljnja eskalacija napetosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!