19:48 / 01.12.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

NATO odlučan u očuvanju suvereniteta Ukrajine, upućena oštra poruka Rusiji

NATO summit

NATO summit

Foto: Roman Koksarov / REUTERS

Još jedan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na kojem je ponovno potvrđena odlučnost u očuvanju suvereniteta Ukrajine. Upućena je oštra poruka Rusiji koja je odmah odgovorila.

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u snijegom okovanoj Rigi završio je jednako ledenim zaključcima. Moskva je dobila snažno upozorenje. Okupacija Krima neprihvatljiva je, prijetnje Ukrajini za svaku su osudu, a potpora Bjelorusiji u iskorištavanju migranata za novi oblik hibridnog rata neće ostati bez posljedica.

- Želim ponoviti naše čvrsto i nepromjenjivo stajalište da je ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet iznad svega. Ništa neće promijeniti našu odluku i učinit ćemo sve da je obranimo, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

Iako ohrabren tom porukom, ukrajinski je predsjednik očito svjestan situacije na terenu.

- Moramo otvoreno priznati da naša vojska neće biti spremna spriječiti nastavak rata. Moramo reći istinu, bez obzira na sve. I jedino rješenje ovog sukoba izravni su, otvoreni pregovori s Rusijom, rekao je Volodomir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Moskva odmah reagira, jer kako kaže predsjednik, Rusija nikad nije za rat, uvijek je za mirno rješenje sukoba.

- I mi predlažemo dijalog s Ukrajinom, ali moram upozoriti da naši zapadni prijatelji nikad ne ispunjavaju svoja obećanja. Primjerice, kažu nećemo se širiti na istok, a evo ih na našim granicama. Pa iskorištavaju situaciju u Ukrajini, a nas nitko ne pita što nas zabrinjava, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Iz Rige odmah stiže odgovor. Nije ovu krizu izazvao NATO, nastala je zbog izravne ruske vojne intervencije u Ukrajini.

- Pozivamo Rusiju da bude transparentna, da smanji tenzije te da prestane utjecati na sigurnosno stanje u Ukrajini. Za svaku buduću rusku vojnu intervenciju u Ukrajini Moskva će platiti visoku cijenu, rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

No istočne granice imaju još jednu kriznu točku - onu na poljsko-bjeloruskoj granici. I kako bi se napetosti podignule na još veću razinu - svoj obol daje posljednji europski diktator.

- Predložio sam predsjedniku Putinu da nam vrati nuklerno naoružanje u zemlju. U ovakvim slučajevima izravnih prijetnji sa zapada, mislim da je to jedino rješenje, rekao je Aleksandar Lukašenko.

Na redu je ruski predsjednik, cijela se Europa nada da Lukašenkov zahtjev neće shvatiti ozbiljno te da je zaista posvećen dijalogu i mirnom rješavanju kriza.

video thumb

SAD poručio Rusiji da se povuče iz Ukrajine ili riskira ozbiljne sankcije

Sjedinjene Države u srijedu su pozvale Rusiju da povuče svoje vojnike s ukrajinske granice, upozorivši da bi ruska invazija mogla utjecati na donošenje sankcija koje će Moskvu pogoditi teže od svih dosad nametnutih.

- Ne znamo je li predsjednik Putin donio odluku o invaziji. No znamo da je spreman kako bi, odluči li tako, naum mogao ostvariti u kratkom roku", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

- Odluči li se Rusija za konfrontaciju kada je posrijedi Ukrajina, mi ćemo, a to smo već jasno dali do znanja, odlučno odgovoriti, a odgovor će uključivati i niz snažnih gospodarskih mjera od čije smo se primjene ranije suzdržavali.

Blinken je to kazao u latvijskome glavnom gradu Rigi, nakon savjetovanja s ministrima vanjskih poslova NATO-a i Ukrajine o tomu na koji način odgovoriti na, kako tvrdi Kijev - rusko gomilanje više od 90.000 vojnika blizu ukrajinske granice.

Blinken smatra da je dio ruskog plana "koristiti provokacije kao izliku za nešto što su planirali izvesti od početka". Rekao je i da Moskva iznosi pojačane dezinformacije.

- Posljednjih smo tjedana zamijetili i višestruki porast aktivnosti društvenih medija koji potiču antiukrajinsku propagandu, vrlo sličnu onoj kakvoj smo zadnji put svjedočili prije ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine.

Blinken nije želio reći s kakvim bi se sankcijama Rusija mogla suočiti te je pozvao i Moskvu i Kijev da spor pokušaju riješiti diplomatskim putem i da ožive mirovni plan za istočnu Ukrajinu iz 2014.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!