NATO-ov AWACS stigao u Rumunjsku za praćenje ruskih aktivnosti

17.01.2023.

17:13

Autor: M.Š./Hina/HRT

AWACS

AWACS

Foto: Inquam Photos/George Calin / REUTERS

NATO-ov nadzorni zrakoplov AWACS stigao je u utorak u Rumunjsku kako bi ojačao istočno krilo tog vojnog saveza i pomogao u praćenju ruskih vojnih aktivnosti.

Prvi raspoređeni nadzorni zrakoplov sletio je u zračnu bazu u blizini Bukurešta, a očekuje se da će još dva sletjeti tijekom dana i u srijedu. Zrakoplovi bi trebali ostati u Rumunjskoj nekoliko tjedana.

NATO je prošlog tjedna najavio da će rasporediti nadzorne zrakoplove sustava za zračno upozoravanje i kontrolu (AWACS) u Bukureštu, gdje će započeti izviđačke letove isključivo iznad teritorija NATO-a.

- U kontekstu ruskog ilegalnog rata protiv Ukrajine, NATO će pratiti vojnu aktivnost na istočnom krilu uz pomoć zrakoplova AWACS, rekao je rumunjski ministar obrane Angel Tilvar na Facebooku.

NATO je pojačao svoju zračnu prisutnost u istočnoj Europi i na Baltiku otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, koristeći borbene zrakoplove, nadzorne zrakoplove i tankere.

Zrakoplovi raspoređeni u Rumunjskoj pripadaju floti od 14 NATO-ovih promatračkih zrakoplova koji se obično nalaze u Njemačkoj. Oni mogu otkriti druge letjelice udaljene stotinama kilometara, naveo je NATO.

- Kako ruski ilegalni rat u Ukrajini nastavlja prijetiti miru i sigurnosti u Europi, ne smije biti sumnje u odlučnost NATO-a da zaštiti i obrani svaki pedalj savezničkog teritorija, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu, najavljujući 12. siječnja raspoređivanje ovih zrakoplova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!