"NATO-ov general predložio stacioniranje vojnika u Bugarskoj i Rumunjskoj"

21:42 / 18.12.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Tod D. Wolters

Tod D. Wolters

Foto: Johanna Geron / REUTERS

General NATO saveza predložio je da ta organizacija uspostavi vojnu prisutnost u Bugarskoj i Rumunjskoj, usred gomilanja ruskih snaga blizu granice s Ukrajinom, objavio je njemački tjednik Der Spiegel u subotu.

Ostvarenje prijedloga vrhovnog savezničkog zapovjednika za Europu Toda Woltersa značilo bi proširenje dosadašnje prisutnosti Saveza u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj.


Der Spiegel nije izravno citirao Woltersa, već je objavio da posjeduje informacije da je Wolters zatražio pojačanje vojnika na istočnoj granici NATO-a tijekom videokonferencije s vojnim dužnosnicima partnerskih zemalja.


Plan bi proširio NATO-vu prisutnost (na Rumunjsku i Bugarsku) u misiji naziva Ojačana prednja prisutnost, napisao je Spiegel.


NATO je odbio komentirati Spiegelovo izvješće.


Proširenje prisutnosti Saveza na Bugarsku i Rumunjsku je nešto na što su pozivale i obje države.


Glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg je u petak rekao da će NATO neprestano procjenjivati potrebu za daljnjom prilagodbom pristupa, prisutnosti, također u jugoistočnom dijelu regije, jer trebamo biti sigurni da uvijek možemo štititi i braniti saveznike od svake prijetnje.


Rusko gomilanje oružanih snaga blizu Ukrajine povećalo je napetosti između Moskve i NATO-a, koji je od Rusije zatražio da ne napada bivšu sovjetsku republiku.


Rusija poriče tvrdnje da priprema invaziju, već kaže da odgovara na ono što smatra prijetnjom svojoj vlastitoj sigurnosti, navodeći sve bliže odnose između Ukrajine i NATO-a i njene težnje da se pridruži Savezu.


Moskva je u petak objavila da želi pravno važeće jamstvo NATO-a da će odustati od bilo kakvih vojnih aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!