09:51 / 04.12.2018.

Autor: I.H./Hina

NATO-ovi ministri o budućnosti američko-ruskog nuklearnog sporazuma

Foto: www.nato.int

Foto: www.nato.int

Foto: - / -

Sjedinjene Države prozvale su Ruse zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz sporazuma, dok Moskva niječe sve optužbe.
Ministri vanjskih poslova NATO-a u utorak će, u trenutku dok rastu napetosti između Moskve i Zapada, raspravljati o budućnosti sporazuma o nuklearnom naoružanju starog tri desetljeća za koji je Rusija optužena da ga krši.

Na kocki je sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987., koji zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5500 kilometara. Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Rusija je u ožujku predstavila nove krstareće rakete Novator 9M729, poznatije kao SSC-8, koje imaju domet manji od 500 kilometara, ali su mobilne.

Sjedinjene Države prozvale su Ruse zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz sporazuma, dok Moskva niječe sve optužbe. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je osudio poteze Rusije, uz izjavu da trenutačno stanje "nije održivo". Ako se Rusija ne "popravi", NATO će primjereno odgovoriti, dodao je Stoltenberg, uz dodatak da Savez "neće ponoviti poteze Moskve".

Također nakon nedavnih napetosti u Crnom moru, 29 ministara će razgovarati i o odnosu Rusije i NATO-ova partnera Ukrajine. Potkraj studenoga Rusija je zaplijenila tri ukrajinska vojna broda nedaleko od ukrajinskog poluotoka Krima koji je Rusija anektirala 2014. Ukrajina je odgovorila proglašavanjem 30-dnevnog izvanrednog stanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je ponovio optužbe da je incident "provokacija koju je organiziralo sadašnje (ukrajinsko) vodstvo". NATO ne priznaje rusku aneksiju Krima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!