18:54 / 07.06.2018.

Autor: HRT

NATO pohvalio njemačko povećanje vojnog proračuna

-

-

Foto: - / -

Članice NATO-a trebale bi danas i sutra na sastanku ministara obrane prihvatiti plan o većoj zaštiti sjevernog Atlantika zbog povećanih ruskih pomorskih snaga.
NATO je pohvalio planove koje je iznijela Njemačka za "80-postotno povećanje " proračuna za obranu nazivajući ih "korakom u dobrom smjeru" i izrazivši želju da ta odluka smanji napetosti unutar saveza.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obznanila je jučer u Bundestagu da je koalicijska vlada postigla dogovor o povećanju obrambenih troškova do razine 1,5 posto BDP-a do 2025.

Njemačka ministrica obrane Ursula van der Leyen potvrdila jedanas u Bruxellesu taj cilj: "Sljedeće godine bit ćemo već na 1,3 posto BDP-a", istaknula je na novinskoj konferenciji uoči sastanka s kolegama u NATO-u.

"Raduje me što je Njemačka odustala od štednje i počela povećavati (proračun za obranu) te najavila da ga planira povećati za 80 posto u sljedećih deset godina", izrazio je zadovoljstvo NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg. "To je korak u dobrom smjeru", ocijenio je.

Njemačka će ipak ostati znatno ispod obveze koju je potpisalo 29 zemalja saveza o povećanju proračunskih sredstava za obranu do 2 posto BDP-a do 2024.

Raspodjela financijskog tereta je jedno od spornih pitanja između Sjedinjenih Država i Europljana. Predsjednik Donald Trump traži da sve NATO-ove zemlje poštuju svoje obveze i očekuje konkretne odluke na sljedećem summitu Sjevernoatlantskog saveza 11. i 12. lipnja u Bruxellesu.

"To je važno pitanje i predsjednik Trump čini veoma velik pritisak", istaknuo je visokorangirani diplomat.

Ta je tema druga točka dnevnog reda prvog dana sastanka u Bruxellesu i američki ministar obrane Jim Mattis će sigurno upozoriti da Amerika gubi strpljenje.

NATO-ove zemlje su se obvezale i da će 20 posto svog proračuna izdvajati za kupnju vojne tehnike. Usto moraju povećati vojne kapacitete i sudjelovati u NATO-ovim operacijama.

Ministri obrane NATO-a trebali bi odobriti jačanje snaga u sjevernom Atlantiku

Članice NATO-a trebale bi danas i sutra na sastanku ministara obrane prihvatiti plan o većoj zaštiti sjevernog Atlantika zbog povećanih ruskih pomorskih snaga, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Očekujem da ćemo se dogovoriti o inicijativi za jačanju spremnosti NATO-a, poznatom pod imenom 'četiri tridesetice', koja znači da će Savez do 2020. godine imati 30 mehaniziranih bataljuna, 30 eksadrila i 30 bojnih brodova, a sve to trebalo biti spremno za akciju unutar 30 dana ili manje", izjavio je Stoltenberg prije početka dvodnevnog sastanka ministara obrane 29 zemalja članica NATO-a. To je prvi sastanak, koji se održava u novom sjedištu NATO-a, izgrađenom preko puta dosadašnjeg. Na sastanku sudjeluje i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Sastanak se održava u sjeni nesuglasica između Sjedinjenih Država i EU-a oko trgovačkih pitanja, što neki već nazivaju trgovačkim ratom. Tu je i jednostrano američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji EU želi sačuvati.
Osim o inicijativi "četiri tredesetice", ministri bi se trebali dogovoriti o jačanju zapovjedne strukture NATO-a s 1200 ljudi, potvrditi da će novo Zajedničko zapovjedništvo za Atlantik biti u Norfolku, u Sjedinjenim Državama, te novo logističko zapovjedništvo u Ulmu, u Njemačkoj.

"U sve nepredvidljivijem svijetu moramo biti sigurni da imamo odgovorajuće snage na pravom mjestu i u pravo vrijeme", rekao je Stoltenberg prije početka sastanka.

Stoltenberg je također pozdravio najavu afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija o bezuvjetnom prekidu vatre s talibanima.

"Objava prekida vatre pokazuje ozbiljnost predsjednika Ghanija i afganistanske vlade. Pozivam talibane da se pridruže prekidu vatre", rekao je Stoltenberg, dodajući da talibani ne mogu pobijediti na bojnom polju i da je jedino rješenje za njih sjesti za stol i dogovoriti rješenje.

Ministri obrane razgovorat će i o borbi protiv terorizma, a u sklopu toga i o planovima za pokretanje nove NATO-ove misije Iraku, kako bi se Iračanima pomoglo u obučavanju snaga za borbu protiv terorizma.

U petak, drugi dan sastanka, ministri će razgovorati o suradnji između EU-a i NATO-a.

Za kraj sastanka predviđena je rasprava o Afganistanu zajedno s ministrima partnerskih zemalja koje sudjeluju u NATO-ovoj misiji Odlučan potpora u Afganistanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!