17:03 / 27.03.2018.

Autor: D.P./Hina

NATO protjeruje sedam ruskih diplomata

-

-

Foto: - / -

Savez će povući akreditacije sedmorici ruskih diplomata i uskratiti buduće akreditacije još trojici, rekao je Stoltenberg, dodajući da će to smanjiti cjelokupnu rusku misiju na 20 ljudi.
NATO protjeruje sedam ruskih diplomata i time smanjuje za trećinu rusku diplomatsku misiju kao odgovor na trovanje bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Savez će povući akreditacije sedmorici ruskih diplomata i uskratiti buduće akreditacije još trojici, rekao je Stoltenberg, dodajući da će to smanjiti cjelokupnu rusku misiju na 20 ljudi. To pokazuje da postoje "cijene i posljedice" ponašanja Moskve, rekao je Stoltenberg.

Moldavija se u utorak pridružila zemljama koje protjeruju ruske diplomate i pozvala je trojicu ruskih diplomata da napuste zemlju unutar sedam dana, iz solidarnosti s Velikom Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna, rečeno je u ministarstvu vanjskih poslova.

Vlade diljem Europe, SAD-a i drugih zemalja objavile su planove da će protjerati veći broj ruskih diplomata kao reakciju na napad na bivšeg špijuna 4. ožujka. Bugarska je rekla da je u utorak povukla svojeg veleposlanika iz Rusije na konzultacije o napadu nervnim plinom u Velikoj Britaniji za koji London okrivljuje Moskvu. Objava obilježava zaoštravanje stajališta bivše komunističke zemlje, četiri dana nakon što je premijer Bojko Borisov rekao da ne namjerava povući veleposlanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!