08:28 / 21.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

NATO se priprema za najveću vježbu od Hladnog rata

Foto: twitter @USNavyEurope

Foto: twitter @USNavyEurope

Foto: - / -

Vježba nazvana "Trident Juncture" testirat će planove NATO-a razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014., zbog čega su se zaoštrili odnosi između zapadnih saveznica i Moskve.
NATO se priprema za najveću vojnu vježbu od Hladnog rata - oko 50.000 vojnika s tisućama tenkova, stotinama brodova i zrakoplova okupit će se u Norveškoj idući tjedan kako bi uvježbali odgovor na eventualni napad na Savez. 

Vježba nazvana "Trident Juncture" testirat će planove NATO-a razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014., zbog čega su se zaoštrili odnosi između zapadnih saveznica i Moskve. Sjevernoatlantski savez je na takav razvoj događaja reagirao jačanjem svoje obrane.

Istočne članice poput Poljske i baltičkih zemalja posebice se osjećaju ugroženima zbog Rusije. Živimo u opasnijem i manje predvidivom svijetu s novim prijetnjama i izazovima, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Vidimo nametljivu Rusiju... koja je voljna primijeniti silu protiv svojih susjeda, dodao je.

Govoreći na sastanku ministara obrane NATO-a prije ovoga mjeseca, Stoltenberg je istaknuo da su vježbe "razmjerne" postojećem zahtjevnijem sigurnosnom okruženju Saveza.

Savez ipak naglašava da vježba "Trident Juncture" nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij. To su, kao što Rusija dobro zna, obrambene vježbe, rekao je američki ministar obrane James Mattis. Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofenzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija. Planirano je da vježbe budu prikaz našeg zajedništva u održavanju mira i napretka ovdje u Europi, i ne treba nam više ničije loše ponašanje, dodao je Mattis.

Rusi se ne trebaju plašiti, komentirao je general Rune Jakobsen, načelnik norveškoga glavnog stožera. Središnje područje održavanja vježbe udaljeno je više od tisuću kilometara od ruske granice, kazao je.

Osim vojnih kontingenata iz svih 29 članica NATO-a kao i zemalja partnera Švedske i Finske, NATO je najavio sudjelovanje oko 10.000 tenkova, 150 zrakoplova i 60 brodova. Američki nosač zrakoplova "Harry S. Truman" također bi trebao sudjelovati.

Očekuje se da će niske temperature u sjevernoj Norveškoj predstavljati izazov dodatni izazov. Pogreška u planiranju nizozemske vojske, koja je navodno zaboravila na vremenske uvjete u Norveškoj i nije kupila zimske odore za otprilike tisuću vojnika, izazvala je čuđenje, piše Aftenposten, dnevni list iz Osla. Nizozemski vojnici dobit će stoga po tisuću eura svaki da si sami kupe dodatnu toplu odjeću u Norveškoj.

Pripreme na terenu počinju 25. listopada, a vježba će se održavati od 31. listopada do 7. studenoga. Saveznici će biti podijeljeni u dvije skupine - "južne snage" s brigadama iz Njemačke, Italije i Britanije i "sjeverne snage" uključujući norveške, kanadske, švedske i američke vojnike.

U prvom dijelu vježbi sjeverne će snage napasti južne, a zatim obrnuto.
NATO želi istaknuti svoju transparentnost i pozvao je sve članice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), među kojima i Rusiju, da pošalju promatrače.

U kolovozu je Rusija održala svoju veliku vježbu "Vostok" na istoku zemlje.
Moskva kaže da je u njima sudjelovalo 300.000 vojnika, a zapadni diplomati smatraju da je broj vrlo preuveličan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!