13:45 / 22.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

NATO zabrinut zbog ruskog djelovanja

NATO zabrinut zbog ruskog djelovanja

NATO zabrinut zbog ruskog djelovanja

Foto: Dusko Mirkovic / Pixsell

NATO savez izrazio je punu solidarnost s Češkom, koja je protjerala 18 ruskih diplomata, i izrazio duboku zabrinutost zbog ruskog djelovanja na euro-atlantskom području.


Saveznici izražavaju duboku zabrinutost zbog destabilizirajućeg djelovanja koje Rusija nastavlja provoditi diljem euro-atlantskog područja, uključujući i teritorij Saveza i potpuno su solidarni s Češkom, navodi se u priopćenju NATO-a.


Češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek izvijestio je u četvrtak Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), koje čine veleposlanici država članica, o aktivnostima ruskih obavještajaca koje su dovele do eksplozije u skladištu streljiva 2014. godine u češkom mjestu Vrbetice. U eksploziji su poginule dvije osobe i učinjena je velika materijalna šteta.


Prema priopćenju NATO-a, ministar Kulhanek je potvrdio da su češke vlasti identificirale dvojicu operativca ruskih obavještajnih službi koji su odgovorni za eksploziju, a riječ je o istim osobama koje traži Velika Britanija u vezi s napadom u engleskom Salisburyu 2018. godine kada je korišten nervni otrov Novičok.


Češka je zbog toga protjerala 18 ruskih obavještajaca i razmatra donošenje novih mjera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!