Navaljni dobio ultimatum: Vrati se u Rusiju ili služi zatvorsku kaznu

28.12.2020.

20:51

Autor: M.M./Hina

default error photo
Navaljni služi tri i pol godine dugu uvjetnu kaznu zbog slučaja prijevare za koji on tvrdi da je politički progon.
Ruska zatvorska uprava dala je ultimatum kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom da se vrati u Rusiju iz Njemačke i javi u moskovski ured do utorka ujutro ili će služiti zatvorsku kaznu.

➡️
Navaljni otrovan novičokom, kaže njemačka bolnica u završnom izvješću
➡️ Rusija odgovorila Europskoj uniji sankcijama u vezi afere Navaljni

Navaljni, jedan od vodećih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, u kolovozu je zrakoplovom prebačen u Njemačku na liječenje nakon što je kolabirao na letu između dva ruska grada, poslije, kako smatraju Njemačka i i druge zapadne države, trovanja otrovom novičokom.

Rusija tvrdi da ne postoje dokazi da je disident otrovan, te odbacuje da je povezana s tim činom, prenosi agencija Reuters.

Ruska zatvorska uprava (FSIN) optužila je Navaljnog da krši uvjetnu kaznu koju i dalje služi zbog presude iz 2014. te da izbjegava nadzor ruskih vlasti. FSIN se poziva na članak iz britanskog medicinskog časopisa Lancet o njegovu liječenju u kojem stoji da je Navaljni pušten iz berlinske bolnice 20. rujna te da su svi simptomi trovanja nestali 12. listopada. Stoga taj osuđenik ne ispunjava sve sudske obveze te izbjegava nadzor kriminalnog inspektorata, tvrdi ruska institucija.

Navaljni služi tri i pol godine dugu uvjetnu kaznu zbog slučaja prijevare za koji on tvrdi da je politički progon.

FSIN je priopćio kako je pozvao Navaljnog da se javi vlastima te da bi njegova uvjetna kazna mogla postati zatvorska ako prekrši uvjete presude.

Institucija nije dala rok, no Navaljni je objavio poruku koju je dobio njegov odvjetnik, a u kojoj stoji da se u Moskvi mora javiti do 9 sati u utorak.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Twitteru je napisala kako je nemoguće da se Navaljni vrati do tog roka jer se i dalje oporavlja od trovanja, a FSIN je optužila da djeluje po zapovijedi Kremlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!