Navaljni iz zatvora premješten na nepoznatu lokaciju

14.06.2022.

15:21

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Ruski oporbeni čelnik i zatvorenik Aleksej Navaljni premješten je na nepoznatu lokaciju iz kaznionice gdje služi dosuđenu mu kaznu od dvije i po godine zatvora, rekao je  njegov suradnik.

- Ne znamo gdje je Aleksej sada niti u koju je kažnjeničku koloniju prevezen, objavio je na Telegramu Leonid Volkov, voditelj Navaljnijeva tima.

Najpoznatiji oporbeni čelnik u posljednjih deset godina, Navaljni je u veljači 2021. uhićen po povratku iz Njemačke gdje se liječio od pokušaja trovanja nervnim agensom, a koje je, po njegovim riječima, izvedeno po naredbi Kremlja.

Navaljni je ponovno osuđen 24. ožujka, ovaj put na devet godina zatvora po optužbama za prijevaru i nepoštivanje suda, a on i te optužbe odbacuje kao politički fabricirane kako bi se zauzdale njegove političke ambicije.

Sudac je naradio da Navaljni, koji je javno osudio rusku vojnu agresiju na Ukrajinu nazivajući je "glupošću", bude prevezen u kaznionicu maksimalne sigurnosti gdje će mu se smanjiti prava na posjete i kontakte.

Navaljni je kaznu služio u Kažnjeničkoj koloniji 2, zatvoru u Pokrovu 119 kilometara istočno od Moskve. Otkako je u kaznionici, ruske vlasti uvelike su razgradile političku mrežu koju je stvorio, a što su obrazložile optužbama da je njegova organizacija "ekstremistička".

Navaljnijevi najbliži suradnici i organizatori sada su ili u zatvoru ili su bili primorani na egzil.

Prije dva tjedna protiv Navaljnog je podignuta nova optužnica, ovaj put za osnutak ekstremističke organizacije i poticanje mržnje prema vlastima, a za to bi mogao dobiti najveću kaznu od novih 15 godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!