07:32 / 28.08.2018.

Autor: I.H./Hina

Navaljni osuđen na 30 dana zatvora

-

-

Foto: - / -

Navaljni je nepopustljiv kritičar vladinih planova, prema kojima bi se povećala dobna granica za odlazak u mirovinu.
Vođa prosvjeda u Rusiji Aleksej Navaljni osuđen je na 30 dana zatvora u ponedjeljak, zbog organiziranja neodobrenih prosvjeda. Taj će potez onemogućiti Navaljnog u organiziranju prosvjeda protiv mirovinske reforme idući tjedan uoči regionalnih i parlamentarnih izbora.

Navaljni
, koji je oštar kritičar ruskog vodstva, puno je puta zatvaran. Preko vikenda je bio pritvoren, a osuđen je zbog ponovljenog kršenja zakona koji zabranjuju neodobrene javne skupove. "Nemojte im dopustiti da misle kako će moje uhićenje nešto promijeniti", napisao je Navaljni na Twitteru nakon što je osuđen te je pozvao svoje pristaše da prosvjeduju na dan izbora.

Navaljni je nepopustljiv kritičar vladinih planova, prema kojima bi se povećala dobna granica za odlazak u mirovinu. Putem Twittera zamolio je pristaše da budu aktivniji u organiziranju ljudi za prosvjede protiv podizanja dobne granice za mirovinu 9. rujna.


Ruski je parlament privremeno odobrio podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu s 55 na 63 godine za žene te sa 60 na 65 za muškarce. Ukoliko prođe referendum, po prvi puta u 80 godina će se u Rusiji povećati dobna granica za odlazak u mirovinu. Mogućnost promjene zakona izazvala je negodovanje, pogotovo kod muškaraca.

Prema procjeni Svjetske banke iz 2016., 43% ruskih muškaraca neće doživjeti šezdesetpetu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!