10:43 / 11.03.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Navaljni poziva na antiratne prosvjede

Zatvoreni Navaljni poziva na prosvjede širom Rusije

Zatvoreni Navaljni poziva na prosvjede širom Rusije

Foto: Shamil Zhumatov / REUTERS

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni iz zatvora je pozvao na antiratne prosvjede u Moskvi i drugim ruskim gradovima u nedjelju.


- Ludog manijaka Putina sada će najbrže zaustaviti ruski narod ako se usprotivi ratu. Morate ići na antiratne skupove svaki vikend, čak i ako se čini da su svi ili otišli ili su se uplašili...Vi ste okosnica pokreta protiv rata i smrti, poručio je Aleksej Navaljni putem Instagrama. 


Skupina za praćenje prosvjeda OVD Info navodi da je na antiratnim prosvjedima u Rusiji od početka invazije na Ukrajinu privedeno 13.908 ljudi.


Rusija je 24. veljače počela invaziju na Ukrajinu, što je najveći napad na neku europsku državu od Drugog svjetskog rata. Moskva ga naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja i "denacifikacije" Ukrajine. Ukrajina i zapadni saveznici to nazivaju neutemeljenim izgovorom za namjerni napad koji izaziva strah od šireg sukoba u Europi.


Aleksej Navaljni, poznati kritičar Kremlja, zatvoren prošle godine kada se vratio s liječenja u Njemačkoj nakon napada nervnim otrovom tijekom posjeta Sibiru 2020. 


Postove na društvenim mrežama Navaljni može objavljivati preko svojih odvjetnika i saveznika.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!