Navaljni: Rusija na dnu zbog Putinova rata

20.02.2023.

17:46

Autor: V.K./Hina/HRT

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Yulia Morozova / REUTERS

Zatvoreni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni ustvrdio je u ponedjeljak da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uništio budućnost Rusije radi vlastite ambicije.

U objavi na društvenim medijima pred prvu godišnjicu invazije na Ukrajinu 24. veljače, Navaljni je ocijenio da je Rusija "pala na dno" i da će se oporaviti tek kada sruši "Putinovu diktaturu" i Moskva počne isplaćivati "reparacije" Kijevu za nanesenu štetu.

- Ubijeni su deseci tisuća nedužnih Ukrajinaca, a još milijuni pogođeni su boli i patnjom. Počinjeni su ratni zločini, objavio je Navaljni na svojem profilu na Twitteru koji održavaju njegovi suradnici, pozivajući na međunarodnu istragu optužbi za ratne zločine.

Navaljni (46) služi kaznu od 11 i pol godina zatvora u Rusiji zbog optužbi za prijevaru što smatra političkom odmazdom za svoj protuvladin aktivizam.

Navaljni istupa protiv Putina i iz zatvora.

Ovaj mjesec objavio je da je prebačen u stroži režim samice na idućih šest mjesec tijekom kojih ga se ne smije posjećivati.

- Pravi razlozi za ovaj rat su politički i gospodarski problemi u Rusiji, Putinova želja da zadrži vlast pod svaku cijenu i njegova opsesija njegovim povijesnim nasljeđem. Želi ući u povijesti kao 'car osvajač', ocijenio je Navaljni u tvitovima u ponedjeljak.

Ustvrdio je da je poraz Rusije na bojišnici "neizbježan" i da će Moskva morati povući postrojbe iz Ukrajine i priznati njezine granice iz 1991. godine nakon pada Sovjetskog Saveza. To bi uključivalo anketirani Krim, premda ga Navaljni u postu izravno ne spominje.

Navaljni je istaknuo da Rusija duguje Ukrajini reparacije, sugerirajući da bi mogle biti isplaćene u obliku energenata.

Kritizirao je Putina što je "uništio" budućnost Rusije "samo kako bi zemlja bila veća na karti".

- Pali smo na dno, rekao je.

- Moramo srušiti Putinov režim i njegovu diktaturu, zaključio je Navaljni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!