16:03 / 28.02.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Navaljni premješten u kaznenu koloniju

Aleksej Navalni

Aleksej Navalni

Foto: Maxim Shemetov / REUTERS

Jedan od glavnih kritičara Kremlja, Aleksej Navaljni, stigao je u dio Rusije koji se nalazi 200 kilometara istočno od Moskve, a riječ je o kaznenoj koloniji u koju je premješten radi izdržavanja kazne, izvijestilo je u nedjelju moskovsko Javno povjerenstvo za nadzor (ONK).

- Aleksej Navaljni stigao je u rusku kaznenu ustanovu u regiji Vladimir gdje će izdržavati svoju kaznu, stoji u izjavi ONK. 


Glavni tajnik povjerenstva Aleksej Meljnikov rekao je da će Navaljni, koji je osuđen na dvije i pol godine zatvora, najprije neko vrijeme boraviti u karanteni, a potom će biti premješten u jednu od kaznenih kolonija u regiji.


Prema izvorima s kojima su kontaktirali novinari agencija TASS i Ria Novosti, Navaljni će ubrzo biti premješten u kaznenu koloniju broj 2 koja se nalazi u gradiću Pokrovu, u regiji Vladimir u europskome dijelu Rusije.


Prema  pisanju ruskih medija, u ovome tipu kolonije vrijede "uobičajena pravila", a to znači da su zatvorski uvjeti nešto manje teški nego u ostalim odjelima te da kaznu ondje služi oko 800 zatvorenika.


U petak je voditelj ruskih zatvorskih službi Aleksandar Kalašnjikov novinare uvjeravao da je Navaljni premješten onamo gdje bi se trebao nalaziti u skladu s odlukom suda te da jednom od glavnih oporbenih političara u državi ne prijeti opasnost za život ili za zdravlje.


Navaljni će kaznu služiti u apsolutno normalnim uvjetima, rekao je Kalašnjikov, dodajući da će zatvorenik, ako bude želio, sudjelovati u nekim aktivnostima u proizvodnim pogonima.


Ovakve kaznene kolonije nasljeđe su Sovjetskog Saveza. Većina zatvorskih kazni u današnjoj Rusiji služi se upravo u takvim zarobljeničkim logorima koji su često vrlo udaljeni od svih većih gradova i ostalih sadržaja. Rad zatvorenika ondje je obvezan, a najčešće je riječ o radionicama za šivanje ili onima u kojima se izrađuje namještaj.


Rusko pravosuđe prošli je tjedan potvrdilo osuđujuću presudu za 44-godišnjeg ruskog aktivista zbog slučaja prijevare iz 2014. godine, koju on, kao i brojne zapadne države i nevladine organizacije smatraju političkom.


Navalni je uhićen 17. siječnja nakon povratka iz Njemačke, gdje je proveo gotovo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja za koje optužuje Kremlj. Kažnjen je i zbog klevete, a očekuje ga još nekoliko sudskih procesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!