Ne očekuju se otkazivanja letova tijekom najveće zračne vježbe NATO-a u povijesti

25.04.2023.

21:49

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ne očekuju se otkazivanja letova tijekom najveće zračne vježbe NATO-a

Ne očekuju se otkazivanja letova tijekom najveće zračne vježbe NATO-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Najveća zračna vježba NATO-a, koja će se održati u lipnju, vjerojatno neće prouzročiti otkazivanja komercijalnih letova, priopćila je Europska agencija za kontrolu zračnog prometa (Eurocontrol), nakon što je ranije njemačka zračna industrija izrazila zabrinutost zbog mogućih poremećaja.

- Ne očekujemo da će biti ikakve potrebe da zračni operateri otkažu letove kako bi se prilagodili potrebama vježbe, navodi se u izjavi Eurocontrola Reutersu.

Air Defender 23 bit će jedna od najvećih zračnih vježbi u povijesti NATO-a. U njoj će sudjelovati vojske 25 zemalja u njemačkom, nizozemskom i češkom zračnom prostoru.

Koristit će zračne koridore koji su se često koristili u svrhu obuke, navodi njemačko ratno zrakoplovstvo.

Od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu prošle godine, komercijalni zračni prostor iznad Ukrajine je zatvoren zbog čega je gušći zračni promet u ostatku Europe.

Njemački zrakoplovni sektor posebno je zabrinut zbog štetnog utjecaja vježbe na komercijalno zrakoplovstvo.

Udruženje aviokompanija BDLS pozvalo je na koordinaciju kako bi se izbjegli poremećaji zbog zračne vježbe.

- Koordinirana akcija omogućit će da se ovaj veliki vojni događaj održi, dok će se istovremeno prilagoditi civilnom zračnom prometu uz najmanji mogući učinak u smislu kašnjenja i preusmjeravanja, dodao je Eurocontrol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!