21:27 / 13.10.2018.

Autor: E.G./P.F./HRT

'Ne slamajte moju Zemlju'

-

-

Foto: - / -

Deseci tisuća prosvjednika na ulicama Pariza, Marseillea, Grenoblea, najmanje 80 francuskih ali i gradova u Švicarskoj, Njemačkoj i drugim dijelovima Europe tražili su žurne mjere za zaustavljanje globalnog zagrijavanja.
Pet dana nakon što je objavljeno UN-ovo izvješće u kojem se potvrđuje da će se svijet suočiti s teškim posljedicama ako se bitno ne promijeni pristup klimatskim promjenama, u Parizu - prosvjedi aktivista. Traže žurne mjere za zaustavljanje globalnog zagrijavanja.

"Zaustavite klimatski kriminal, mi smo jedno" i "Ne slamajte moju Zemlju", nosili su na plakatima deseci tisuća prosvjednika na ulicama Pariza, Marseillea, Grenoblea, najmanje 80 francuskih ali i gradova u Švicarskoj, Njemačkoj i drugim dijelovima Europe.

Svi oni traže promjenu sustava, a ne klime, nakon samo jednog, ovog ljeta, koje je sjeveru kontinenta, Arktiku, donijelo nekad nezamislive temperaturne vreline koje su zapalile i u pepeo pretvorile tisućljetne šume.

Temperature neumoljivo rastu, mijenjaju se oborinski obrasci, tope se ledenjaci i snijeg, srednja razina mora raste. Uzrok najvećeg dijela zatopljenja leži u povećanju koncentracija stakleničkih plinova - posljedici ljudskog djelovanja. Da bismo te klimatske promjene ublažili ili spriječili toliku emisiju stakleničkih plinova, zemlje potpisnice Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime, usuglasile su se da će ograničiti globalni porast temperature na manje od 2°C od predindustrijskog doba.

UN-ov Međuvladin odbor o klimatskim promjenama prije samo pet dana dramatično je upozorio da imamo samo dvanaestak godina da promijenimo stvari i spasimo planet od globalne katastrofe izazvane globalnim zatopljenjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!