17:36 / 24.08.2020.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT/Hina

Ne smiruju se prosvjedi u Bjelorusiji, Lukašenko naoružan kalašnjikovom

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: - / REUTERS

Ne smiruju se prosvjedi u Bjelorusiji ni dva tjedna nakon održavanja predsjedničkih izbora.
Ne smiruju se prosvjedi u Bjelorusiji ni dva tjedna nakon održavanja predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko pobijedio s više od 80 posto glasova, a koje opozicija ne priznaje. S jednog od prosvjeda, pojavila se i snimka predsjednika u odori i s jurišnom puškom kalašnjikov.

-
Snimka naoružanog Lukašenka     

Iako su se u proteklih 26 godina nagledali predsjednikovih bizarnosti, sudionici tzv. Marša nove Bjelorusije vjerojatno nisu zamišljali da ih u helikopteru nadlijeće upravo on, i to u crnoj uniformi, naoružan kalašnjikovom.

U do zuba naoružanom muškarcu ispred Lukašenka ruski mediji prepoznali su njegova 15-godišnjeg sina Nikolaja. Godinama se nagađa da ga Lukašenko priprema za nasljednika.

Lukašenko neprestano pokazuje mišiće otkad su počeli prosvjedi, optužujući Zapad za urotu i jačajući vojsku na granici. Oporbeni koordinacijski odbor optužuje da želi "preuzeti vlast" i prijeti da će "ohladiti neke usijane glave" u odboru.

Danas je državna novinska agencija Belta objavila video s njegovim prijetećim izjavama uz glazbu iz akcijskog filma, na kojemu s oružjem u ruci pozdravlja interventne policajce.

Interventna policija uhitila dvoje članova "koordinacijskog odbora" zaduženog za promicanje mirnog prijenosa vlasti, Sergeja Dilevskog i Olgu Kovalkovu na ulazu u poznatu tvornicu traktora u Minsku MTZ zbog nezakonitog organiziranja štrajka, rekli su njihovi pristaše, a u zatvoru je i jedan od vođa štrajka u tvornici Belaruskalij, Anatolij Bokan.

Oporba je uz svakodnevne prosvjede organizirala i štrajkove koji pogađaju važne sektore bjeloruskog gospodarstva, ali su se njihovi razmjeri smanjili nakon pritiska vlasti na radnike.

Olga Kovalkova je u petak podnijela žalbu Vrhovnom sudu za poništenje predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko službeno osvojio 80 posto glasova. Objava rezultata, koji su ocijenjeni namještenima, potaknula je ove prosvjede. U nedjelju je oko 100.000 ljudi prosvjedovalo na ulicama glavnog grada, kao što čine od 16. kolovoza.

Lukašenkova protukandidatkinja Svetlana Tihanovska, koja je pobjegla u susjednu Litvu, sastala se sa zamjenikom državnog tajnika SAD-a.

- Lukašenko nema potporu ni bjeloruskog naroda ni međunarodne zajednice. Svakodnevno odbija prihvatiti volju svog naroda i tako samo produljuje i pogoršava krizu, rekla je na tom susretu.

EU nije priznao rezultate predsjedničkih izbora i najavio je nove sankcije "znatnom" broju bjeloruskih dužnosnika.

Washington daje potporu prosvjednicima, ali tvrdi da se neće miješati u krizu na terenu. Rusi tvrde suprotno i optužuju Zapad za upletanje, iako to i sami čine dajući potporu Lukašenku, pri čemu se nagađa da i Moskva traži način da ga smijeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!