"Ne treba dramatizirati pitanje plinovoda, nitko neće napasti Ukrajinu"

14:19 / 24.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Plinovod u Velikoj Britaniji

Plinovod u Velikoj Britaniji

Foto: Paul Hackett / REUTERS

Rusija je odbacila prijetnje Njemačke da neće pustiti u rad kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

. Pitanje plinovoda nije se trebalo "dramatizirati", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za vanjskopolitički časopis Meždunarodnaja Žizn u petak.

- Nitko neće napasti Ukrajinu, rekao je.

Optužio je Zapad da plinovod iz Rusije u Njemačku koristi kao "adut za pregovore" i sredstvo pritiska na Moskvu.

Nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da će se u slučaju ruskog napada na Ukrajinu zabraniti rad kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2 Baltičko more između Rusije i Njemačke.

Osim toga, rekla je za ZDF da su Sjedinjene Američke Države i prethodna njemačka vlada razgovarale o tome "da u slučaju daljnjih eskalacija ovaj plinovod više ne bi mogao biti spojen na mrežu", aludirajući na napetu situaciju na granici između Rusije i Ukrajine.

- Njih nije briga koliko su visoke cijene plina u Europi, rekao je Rjabkov obraćajući se Zapadu. "Spremni su plaćati iz svog džepa, pokazujući svoju atlantsku solidarnost u borbi protiv Moskve", dodao je.

Tjednima su izvješća o navodnim ruskim pripremama za invaziju na Ukrajinu izazivala međunarodnu uzbunu. EU i NATO zaprijetili su Moskvi teškim posljedicama u slučaju vojne eskalacije.

Moskva poziva na prekid širenja NATO-a na istok, koje vidi kao prijetnju.

- Uključivanje Ukrajine u NATO i postavljanje mogućih raketnih sustava blizu ruske granice predstavlja prijetnju ruskoj sigurnosti, rekao je ruski dužnosnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!