Necijepljeni radnici New Yorka nisu uspjeli osporiti obavezno cijepljenje

12.02.2022.

11:42

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Posljednji pokušaj zaposlenika gradskih vlasti New Yorka da izbjegnu otkaz jer se ne žele cijepiti nije uspio u petak, kad im je odbijena zadnja tužba, a pravilo o obaveznom cijepljenju stupilo na snagu.

Federalni sud u Brooklynu odbio je zahtjev skupine zaposlenika da se grad privremeno onemogući u davanju otkaza onima koji se nisu cijepili.

I prijašnji pravni pokušaji da se to učini nisu uspjeli, a u zadnjem su tvrdili da ta pravila krše temeljna vjerska i ustavna prava radnika.

Nakon odluke sutkinje Diane Gujarati u petak grad je po ranijem planu implementirao pravilo obaveznog cijepljenja.

Otkaze je dobilo 36 necijepljenih zaposlenika hitnih službi, prenosi organizacija Local 2507 koja predstavlja lokalne vatrogasce.

Zaposlenici javnog sektora koji se ne žele cijepiti u petak su izgubili na još jednoj pravnoj fronti sutkinja Vrhovnog suda Sonia Sotomayor odbila je zahtjev 14 zaposlenika gradskih ureda za obrazovanje koji su otpušteni nakon što su zatražili izuzeće od cijepljenja iz vjerskih razloga.

Novi njujorški gradonačelnik Eric Adams stao je uz pravilo obaveznog cijepljenja koje je uveo njegov prethodnik, stranački kolega Bill de Blasio.

Nije stvar otkaza, stvar je cijepljenja, rekao je demokrat.

Želimo da se ljudi cijepe. Ne želim da se grad opet zatvara. A sve što možemo činiti je ohrabrivati ljude da se cijepe i nadati se da će otići na booster dozu, dodao je Adams.

Grad je krajem prošlog mjeseca poslao upozorenje za gotovo četiri tisuće zaposlenika. Adams je u petak rekao da se dio njih cijepio, no da se točan broj neće znati do kraja vikenda.

Ono što znamo sada je da smo imali fantastičan odaziv gradskih zaposlenika i doista smo ohrabreni tim brojevima, kazao je.

Zaposlenici grada morali su dokazati da su do petka primili najmanje dvije doze cjepiva Moderne ili Pfizera ili jednu dozu Johnson & Johnsona. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!