Nedjelja bi mogla postati najtopliji dan u povijesti mjerenja u Velikoj Britaniji

12.07.2022.

10:40

Autor: V.K./HRT/Hina

Očekujemo najtopliji dan

Očekujemo najtopliji dan

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Postoji 30 posto izgleda da će nedjelja biti najtopliji dan u povijesti mjerenja u Velikoj Britaniji, objavila je meteorloška služba izdajući upozorenje za ekstremne vrućine u dijelovima Britanije za ovaj tjedan.


Rijetko izdavano upozorenje navodi da bi mogla postojati opasnost po život ili moguću ozbiljnu bolest kao posljedicu visokih temperatura.

Ostali problemi mogu uključivati zatvaranje cesta i kašnjenja ili otkazivanja željezničkog i zračnog prometa.

Met Office je objavio da upozorenje stupa na snagu u noći na nedjelju, kada se predviđa da će temperature porasti iznad 30 stupnjeva.

Najtopliji dan zabilježen u Ujedinjenom Kraljevstvu bio je u srpnju 2019. kada je 38,7 stupnjeva Celzija izmjereno u Botaničkom vrtu Cambridgea.

Wales je u ponedjeljak zabilježio najtopliji dan u godini jer je živa dosegla 28,7 stupnjeva u Bute Parku u Cardiffu.

U Engleskoj je temperatura dosegla vrhunac od 32 stupnja u Northoltu na zapadu Londona.

Najtopliji dan u Engleskoj dosad ove godine ostaje temperatura od 32,7 stupnjeva zabilježena u Santon Downhamu u Suffolku 17. lipnja.

Network Rail je upozorio da će ovaj tjedan vjerojatno biti na snazi ograničenja brzine na nekim dijelovima mreže koji su najviše pogođeni vrućim vremenom.

Vatrogasne službe pozvale su ljude na piknike umjesto roštiljanja tijekom toplog vremena nakon niza požara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!