Nenad Čanak u emisiji "Nedjeljom u dva"

18.09.2022.

Zadnja izmjena 15:36

Autor: Nedjeljom u 2/D.M.

Nenad Čanak

Nenad Čanak

Foto: Nedjeljom u dva / HTV

U emisiji "Nedjeljom u 2" gostovao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Komentirao je stanje u Srbiji, odnos prema Rusiji te protivljenje velikog dijela Srbije protiv Europridea. Osim toga, govorio je i o neprestanom zaoštravanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

Nenad Čanak, koji se u ranim devedesetima i "šakama borio protiv divljanja šovinista po Vojvodini i protiv protjerivanja Hrvata" današnje stanje u Srbiji okarakterizirao je - boljim.

- Bolje je prvenstveno zato što nema rata, a rat je uvijek izgovor za najgore stvari. Što se tiče položaja Hrvata u Vojvodini - Tomislav Žigmanov ušao je u parlament Srbije kao predstavnik, kazao je. 

Govoreći o jučerašnjem Europrideu u Boegradu, na kojemu je i sam sudjelovao, kazao je kako "je previše dugo u politici da bi mogao biti pojavno impresioniran".

'Aleksandar Vulin, ako ste čuli za taj oblik života'

- Ono što gledamo, uglavnom je šminka za naivne. Ovo je bio 'nagodbenjački Pride'. Nije bio ni kompromisni - baš se radilo o nagodbi. To mi se nije svidjelo. Imamo 'pajaca'. On je ministar unutarnjih poslova u odlazećoj vladi. Aleksandar Vulin, ako ste čuli za taj oblik života. Već se 'izlupetao' da to nije parada, nego 'policijsko sprovođenje sudionika na koncertu', kazao je Čanak.

Poanta je da osim par stotina organiziranih huligana koji su se sukobili s policijom - nije bilo nikakvih okupljanja, dodao je Čanak. Tako ni predstavnika tzv. ultradesnice u Srbiji - koji su najavljivali okupljanja stotina tisuća 'boraca za konzervativne vrijednosti'.

'Europride - događaj proveden u laboratorijskim uvjetima'

Stranku Boška Obradovića i sličnih - 'Dveri' nazvao je opskurnom, a Europride u Beogradu 'događajem provedenim u laboratorijskim uvjetima'. To što nije bilo nasilja "niti je uspjeh, niti će se time nešto promijeniti". Samo se ogolila činjenica da ovog trenutka u Srbiji vlada tip 'dogovorne politike', smatra - 'jer bez autentičnih političkih snaga, koje se autentično bore za nešto - ne možete razviti politički sustav'.  

- Kakve nošnje, kakve tradicije. To su priče za malu djecu. To su izgovori kakve gledam cijeli život, kazao je Čanak podsjetivši na prosvjede iz bivše Jugoslavije na kojima se naprijed uvijek nosila Titova slika i jugoslavenska zastava "jer policija onda neće udariti". Posljie toga, dodaje - osmišljene su nove slike i nove zastave.

- Fraze 'samoupravni socijalizam' i 'aktivna miroljubiva koegzistencija' danas su postale 'bez Crkve nema...', 'Tko takne u Crkvu je najveće moguće zlo'. Kakve crne narodne nošnje, tko se sjeća narodnih nošnji, do 70-ih su oblačile narodne pjevačice kad su pjevale o čuvanju ovaca, kazao je Nenad Čanak

Zašto se Srbi ljube tri puta, i otkad?

Složio se s konstatacijom da su se Srbi, prema scenama iz starijih filmova, krenuli tri puta ljubiti tek oko 1982. Kazao je da je to zato što je to ruski, ne srpski običaj, te da "ruska agentura radi na tome da Srbija bude 'fantazmagorija' srpskog naroda".

- Novci su se uložili u priču o Srbiji kao nepotopivom nosaču aviona - Rusije. EU ulaže u Srbiju, a Rusija u propagandu. Nitko ne primjećuje da je zastava EU-a na svakoj drugoj investiciji u Srbiji. Ali svi primjećuju huligane i kriminalce na ulicama koji viču 'Tko je protiv Rusije, taj je protiv Srbije', tvrdi Čanak.

Nenad Čanak u 'Nedjeljom u dva'

Nenad Čanak u 'Nedjeljom u dva'

Foto: HTV / HTV

Rusija pod Putinom j 'Treći Reich 21. stoljeća'

Rusku federaciju na čelu s Vladimirom Putinom nazvao je "Trećim Reichom 21. stoljeća". Radi se, kaže - o zločincima koji imaju pretenzije prema drugim državama i asimiliraju druge narode pod izlikom 'rasne čistoće'. A to im, kao i uvijek dosad služi - za obračun s neistomišljenicima. Čanak dodaje kako je "javna tajna da Rusi u Srbiji financiraju desničarske grupacije", a da je "Crkva Srbije ispostava moskovske Crkve".

'Kad se Crkva prestane baviti politikom, ja ću se prestati baviti Crkvom'  

- Kad se Crkva prestane baviti politikom, ja ću se prestati baviti Crkvom, rekao je Čanak koji je i osobni prijatelj s patrijarhom Porfirijem.

- Mi smo dugogodišnji prijatelji, ali to što se njemu dogodilo je poražavajuće. Nikad ga nisam vidio kao čovjeka koji bi pristao na ovakav tip manipulacije. Čovjeka koji je dao orden Viktoru Orbanu, a koji je par dana prije toga otkrio bistu zločinca Mikloša Hortija. I kakva je to promocija kršćanskih vrijednosti postavljanjem žilet-žice na granicu, dodao je. 

'Srpska pravoslavna crkva više nije kršćanska crkva'

Kazao je da "u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima kršćanstva koliko i seksa u braku - intervali su kraći, a licemjerje veće".

- Budući da traje od 1054., kršćanstvo je praktično isparilo i Srpska pravoslavna crkva više nije kršćanska crkva. Kristove riječi heretički tumače 'etnofiletizmom', jer ne možeš biti Srbin ako nisi zatucana klerikalna budala, rekao je. Prisjetio se svog prijatelja Zorana Đinđića, ubijenog bivšeg premijera. Tvrdi da je u posljednjih 20 godina, nakon uvođenja vjeronauka u škole - obrazovni sustav 'iznjegovao ove koji danas jurišaju na policiju'.

- A 'apsolutni ulazak Rusa u društvo Srbije' dopustio je bivši predsjednik Boris Tadić kad je Naftnu industriju Srbije tj. vojvođanski Naftagas - predao u ruke Gazpromu, ustvrdio je Čanak. Dodaje da su Rusi time dobili kanal za "plaćanje ološi i bandita". 

Nedjeljom u dva

Nedjeljom u dva

Foto: HTV / HRT

Može li se Vučić otrgnuti od ruskog zagrljaja? 

- Aleksandar Vučić ima opciju da se okrene Zapadu pa da ga Rusi ubiju. Druga je da se okrene Rusiji - pa da ga Rusi ubiju. Kad jednom uhvate Srbiju s obje šake, Vučić postaje nepouzdan. Što bi oni držali nekog autentičnog ako sebi mogu dovesti drugog poput Boška Obradovića koji je na daljinski upravljač iz Moskve, kaže Čanak.

Dodaje kako je jedini način da se nešto promijeni "odustajanje od dogovorne politike i uranjanje u autentičnost, poput Njemačke". Za Vojvodinu je rekao da je pokrajina bez ikakvih prava, od koje i grad Novi Sad ima veći proračun. Ali kaže - neće dati da Vojvodina odumre.

'Kosovo je najveća srpska prevara, najveća!'

Komentirajući izjave Aleksandra Vučića, koji kad govori o Hrvatskoj "nadolijeva ulje na vatru", Čanak je kazao: "To je pitanje njegova biračkog tijela. Vučić je šahist i igra sa svim figurama. Zna šta radi." Govoreći o stanju u društvu, vrijednostima i medijima Čanak je, između ostalog poručio: "Kosovo je najveća srpska prevara, najveća!".

- Kosovo je neovisna država, priznalo ga je stotinjak država i na Kosovu je ogromna većina stanovništva nespremna živjeti u zajednici sa Srbijom. Kosovo ima svoj unutarnji politički život, a dokaz su pobuna građana i ostavke odgovornih nakon slučaja silovanja djevojčice. Samo Vučić i bilo tko iz vlasti nije spreman to reći građanima, jer će se protiv njih okrenuti biračko tijelo kojemu je mozak pran 30 godina, tvrdi.

- Ovoga se trenutka u Ukrajini brani europska civilizacija. Ako se zbog Ukrajine uspije poljuljati Putinova 'svemoć' - tog trenutka će u Srbiji početi opadati utjecaj Rusije u Srbiji. Opadanjem tog utjecaja, doći će do promjene u percepciji okruženja i precipiranju pravih interesa Srbije. Jer sada Srbija radi u interesu Rusije, tvrdi Čanak. 

'Putin ovu situaciju živ ne može završiti'

Smatra da Putin ovu situaciju "živ ne može završiti" jer će "rat u Ukrajini izgubiti". Na njegovo će mjesto doći "netko koga će Zapad s olakšanjem dočekati kao reformatora, što otvara mogućnost da bude i gori od Putina".

- Događaju se globalni tektonski pomaci na geopolitičkoj sceni, dodao je te zaključio kako se odnosi Hrvatske, Srbije - lome preko leđa BiH. Za EU je rekao da je riječ o mirovnom projektu koji je zaživio, ali su "briselski birokrati zaboravili svoju pravu ulogu". Smatra da bez europskih oružanih snaga nikad neće biti respektabilne Unije.

- To ne funkcionira kad imaš EU u koju ne možeš ući, ali kad uđeš - onda možeš raditi što ti padne na pamet, kao što radi Orban. Ili zabranjuješ abortus kao Poljska. To su nedopustive stvari, sjeku se temelji na kojima je sve to sazidano - a to su ljudska prava, zaključio je Čanak.

Naglasio je: "Kad se jednima oduzme ljudsko pravo, kad-tad će se oduzeti svima. Kuća se gasi kad počne gorjeti susjedova". 

Više pogledajte u videoprilogu:

Pitanja gostu možete postaviti na Facebook stranici emisije Nedjeljom u 2, a odgovore donosimo u emisiji "Nedjeljom u 3", koja slijedi nakon televizijskog emitiranja talk-showa, i to na YouTube kanalu Nedjeljom u 2 i spomenutoj Facebook stranici emisije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!