18:58 / 30.08.2020.

Autor: Jelena Perleta/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Neizvjesna jesen s koronavirusom

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 25 milijuna. Najveća svjetska žarišta više nisu Sjedinjene Države i Brazil nego Indija, koja proteklih dana ima više od 75 tisuća novooboljelih dnevno.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 25 milijuna. Najveća svjetska žarišta više nisu Sjedinjene Države i Brazil nego Indija, koja proteklih dana ima više od 75 tisuća novooboljelih dnevno.

Europske zemlje pripremaju se za povratak djece u školske klupe i neizvjesnu jesen i zimu s koronavirusom.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, najviše oboljelih na 100 tisuća stanovnika u protekla dva tjedna ima Španjolska.

Ne iznenađuje stoga strah među Španjolcima od novog vala zaraze i jeseni s koronavirusom, poglavito zbog povratka djece u školske klupe.

- Da, bojim se novog zatvaranja zbog stanja u gospodarstvu, rekla je Cristina, stjuardesa iz Madrida.

- Roditeljima će biti vrlo teško. I škole će se teško moći držati svih zaštitnih mjera, govori Maria, tajnica iz Madrida.

Španjolske vlasti propisale su obvezno nošenje maski za svu djecu iznad 6 godina, a Madrid će zaposliti 11.000 učitelja i postaviti improvizirane učionice u školskim dvorištima kako bi se broj učenika u razredima mogao smanjiti na 20.

U Italiji, prvom europskom žarištu, naručeno je oko 2 i pol milijuna školskih klupa u kojima će sjediti po jedan učenik, no problem je što bi isporuka mogla potrajati do listopada.

Venecija pokušava stati na noge ususret filmskom festivalu, jednom od svojih zaštitnih znakova. Ponovno se otvaraju neka kultna mjesta u gradu.

- Ponovno otvaramo bar nakon šest mjeseci dugih poput cijelog života, naglašava Arrigo Cipriani, Harry's Bar.

Najveći londonski, ali i europski ulični festival ove se godine prvi put održava - virtualno!

- Kada smo shvatili da se situacija neće poboljšati, odlučili smo da je karneval prevažan da bismo ga otkazali, govori Matthew Phillip, direktor Nothing Hill karnevala.

- Uz roštilj uživat ćemo u glazbi i preko TV-a pratiti virtualni karneval, naglašava Linda Chaplin, direktor Nothing Hill karnevala.

Odlazak malenih Britanaca u školu nije upitan. Glavni savjetnik za zdravstvo poručio je da će djeci više štetiti ako se ne vrate u škole nego što bi im mogao štetiti koronavirus.

A najveći broj zaraženih u ovom trenutku bilježi Indija. Danas je ondje potvrđeno gotovo 79 000 novih slučajeva zaraze, čime je premašen američki rekord.

- Zaraza se brzo širi u ruralnim područjima. Najteže su pogođena područja sedam država u kojima je zabilježeno 75 posto ukupnog broja slučajeva u Indiji, istaknuo je dr. Manoj Kumar, kardiolog, Max Hospital.

Takozvano novo normalno zahtijeva što manje kontakata, stoga japanska zrakoplovna tvrtka upravo testira ove automate koji će putnicima omogućiti da se prijave za let bez dodirivanja zaslona!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!