01:45 / 17.04.2020.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Neke države popuštaju restriktivne mjere

Pariz, foto: Charles Platiau/REUTERS

Pariz, foto: Charles Platiau/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Koliko će pandemija pogoditi pojedine zemlje, ovisi i o tome koliko će trajati restriktivne mjere.
Svaki mjesec karantene srezat će za dva postotna boda godišnju stopu BDP-a najvećih gospodarstava svijeta, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj čelnike 20 najvećih gospodarskih sila. Koliko će pandemija pogoditi pojedine zemlje, ovisi i o tome koliko će trajati restriktivne mjere. Stoga se u mnogim državama oprezno počelo planirati, a negdje i provoditi njihovo popuštanje.

Proslava 80. rođendana danske kraljice Margarete II. otkazana je zbog koronavirusa. Djeca su joj u školi, koja je jučer počela s radom, otpjevala rođendansku pjesmu. Iako se neki roditelj protive da njihova djeca budu pokusni kunići, otvorene su i jaslice i dječji vrtići.

U Francuskoj, gdje je jučer preminulo najviše ljudi u Europi, mjere ne popuštaju, a u Španjolskoj vrlo oprezno. U pojedinim tvrtkama na ulazu su termalne kamere za mjerenje temperature. I Nizozemska ne brza s otvaranjem zemlje.

Mark Rutte, nizozemski premijer, izjavio je kako  je potrebno pripremiti se za prijelaznu fazu, odnosno za normalan život na distanci od metar i pol.

Ključno pitanje za Europsku komisiju je oporavak europske ekonomije. Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen kaže da će paket pomoći od 500 milijardi eura uskoro biti dostupan svima koji ga trebaju.

- Samo u posljednjih nekoliko dana odobrili smo poteze koji su hrvatskim tvrtkama omogućili milijardu eura pomoći, grčkim malim poduzetnicima milijardu i 200 milijuna eura, ili 20 milijuna portugalskim ribarima, kazala je Von der Leyen.

Cijela istočna Europa, osim Bjelorusije, paralizirana je uoči Uskrsa koji se obilježava po Julijanskom kalendaru. Bjelorusija koja ima oko 4.000 zaraženih, nema nikakvih restrikcija, a predsjednik Aleksandar Lukašenko strah od širenja bolesti smatra psihozom. 

- Može li vas virus priječiti da igrate hokej? Moguće, ali zašto. Ovdje nema virusa. Jeste li ih vidjeli da lete?,  upitao je Lukašenko.

Sjedinjene Američke Države od sredine ožujka izgubile su 20 milijuna radnih mjesta. Predsjednik Donald Trump trebao bi večeras objaviti smjernice za postupno otvaranje zemlje i pokretanje gospodarstva.

-  Želimo ponovno otvoriti svoju zemlju. Želimo opet sportska natjecanja. Nedostaje nam sport, sve nam nedostaje. Želimo to vratiti, kazao je Donald  Trump.

Troje astronauta s Međunarodne svemirske postaje nakon više od pola godine danas se vraća na Zemlju, na posve drukčiji planet od onoga s kojeg su otišli.
New York, foto: Brendan Mcdermid/REUTERS

New York, foto: Brendan Mcdermid/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!