13:16 / 07.04.2020.

Autor: Kristina Pešić/v.K./Dnevnik/IMS/HRT

Neke europske razmišljaju o popuštanju kočnica u borbi s koronavirusom

Foto: REUTERS/Naseer Ahmed/

Foto: REUTERS/Naseer Ahmed/

Foto: - / REUTERS

Kina prvi put nije prijavila nijedan smrtni slučaj, a neke europske razmišljaju o popuštanju kočnica u borbi s koronavirusom.
U Francuskoj je danas najteži dan od početka pandemije. Umrlo je 833 ljudi. Uz Italiju i Španjolsku, najveća europska žarišta pandemije, nema razloga za optimizam ni u Velikoj Britaniji, čiji je premijer Boris Johnson zaražen koronavirusom i u bolnici. Britanski mediji navode da nije na respiratoru. 

Japan zbog pandemije proglasio izvanredno stanje
Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Vijeće sigurnosti UN-a održat će prvi sastanak o koronavirusu u četvrtak

Britanskom premijeru Johnsonu stanje se toliko pogoršalo da je premješten na jedinicu intenzivne njege. U vladi kažu da nije na respiratoru, ali da prima kisik. Zemlju trenutačno vodi ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

- Vlada nastavlja raditi dok je premijer u sigurnim rukama liječnika u bolnici Svetog Tome. Iza njega stoji snažan vladin tim koji će se pobrinuti da njegove planove za borbu protiv koronavirusa provedemo u najkraćem mogućem roku, rekao je Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova.

Prethodnih dana, lijepo vrijeme je izmamilo Britance na ulice, pokazujući da ne drže previše do mjera izolacije.

Na jedinicama intenzivne njege, mnogi pacijenti ne znaju kako su se zarazili. Među njima i Alan Hunt kojemu su oštećena pluća, ali je najgore prošlo.

- Osjećam se mnogo bolje nakon 8 dana na intenzivnoj njezi. Cijelo sam vrijeme primao kisik, ali bolest napokon popušta. Nadam se da ću sutra kući, govori Alan Hunt, zaraženi pacijent.

Stroge mjere socijalnog distanciranja, u Španjolskoj  su čini se počele pokazivati rezultate jer četvrti dan za redom bilježe pad novozaraženih i umrlih.

No, u Italiji ponovno raste, a Francuska s 833 umrlih u 24 sata bilježi najgori dan od početka pandemije.

- Ovo nije kraj, daleko smo od toga. Pred nama je dug put, što govore i ove brojke, naglašava Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

U SAD-u sredinom mjeseca očekuju vrhunac pandemije. Dok u većini saveznih država broj zaraženih i umrlih raste, u New Yorku zaraza blago usporava. Guverner kaže da će škole i tvrtke koje nisu od vitalne važnosti biti zatvorene do 29. travnja.

Medicinsko osoblje koje radi u prenapučenim bolnicama, prosvjedovalo je zbog nedostatka zaštitne opreme.

- Naši kolege nisu morali umrijeti od zaraze. Bijesni smo zato što država i bolnice nisu u stanju brzo reagirati. Trump mora djelovati odmah, zbog nas i naših pacijenata, ističe Trekwon, medicinska sestra na odjelu intenzivne njege.

Kina prvi put nije prijavila nijedan smrtni slučaj, a neke europske razmišljaju o popuštanju kočnica u borbi s koronavirusom. Ako građani nastave poštovati mjere, Austrijanci će nakon Uskrsa otvoriti prvo manje trgovine, a do 1. svibnja i trgovačke centre.

- Dobro zvuči, svjetlo na kraju tunela. Bit ću sretna ako se korak po korak počnemo vraćati normalnom životu, govori Nicole, studentica.

U Danskoj koja je među prvima uvela izolaciju, smatraju da se kod njih situacija stabilizira. Prema posljednjih dnevnim podacima, imaju 312 novozaraženih i  mrtvih. Od sredine mjeseca, otvaraju dječje vrtiće i škole za djecu do 5. razreda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!