Nekoliko dana nakon erupcije vide se razmjeri katastrofe na Tongi

18.01.2022.

19:38

Autor: Marko Stričević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Tonga

Tonga

Foto: Vanessa Parker / Reuters

Nekoliko dana nakon velike vulkanske erupcije u južnom Pacifiku na vidjelo izlaze pravi razmjeri katastrofe koja je pogodila otočje Tonga. Erupcija je uzrokovala tsunami koji je stigao čak do obala Aljaske, Japana i Južne Amerike.


Erupcija podmorskog vulkana Hunga navodno je najjača aktivnost bilo kojeg vulkana na svijetu u posljednjih 30 godina. Dogodila se 65 kilometara od Nuku'alofe, glavnog grada Tonge: razvedene otočne državice u južnom Pacifiku. 

- Oblak vulkanskih sadržaja dignuo se više od 20 kilometara i dobrano zašao u stratosferu. Mnogo te prašine i plinova ostat će u stratosferi tijekom više tjedana, a možda i mjeseci, i moglo bi se reći da će kružiti nad zemaljskom kuglom, rekao je Marco Brenna, geolog sveučilišta Otago.

Tonga se sastoji od 169 otočića ukupne površine otprilike kao Brač i Hvar, ali su međusobno udaljeni i po više od 60 kilometara. Zbog toga razmjeri štete još nisu precizno utvrđeni, pogotovo na otocima koji su najbliži erupciji. Prema dosadašnjim informacijama, od posljedica tsunamija poginulo je troje ljudi. Satelitske snimke pokazuju goleme promjene na površini otoka.

- Iz satelitskih snimki vidi se da je oblak prašine prekrio većinu krajolika tonganskog otočja. Vulkanska je prašina otrovna, a sloj debeo nekoliko centimetara. Onečistila je izvore pitke vode, vegetaciju, pašnjake, rekao je Brenna.

- U glavnom gradu Nuku'alofi u tijeku je velika operacija čišćenja. Grad je bio prekriven debelim slojem vulkanske prašine. Ali vidi se napredak. Očišćene su ceste i građevine. Nuku'alofa se pokušava vratiti u normalu, naglasio je Peter Lund, novozelandski povjerenik za Tongu.

Vlada Tonge zamolila je pomoć od regionalnih sila poput Australije i Novog Zelanda, a najavila ju je i Kina. Tongi je hitno potrebna pitka voda, a dugoročno i financijska pomoć kako bi se prebrodile posljedice erupcije. Strahuje se da bi ona mogla prouzročiti dugoročnu štetu za koraljne grebene, uz eroziju obalnog pojasa i gubitke u sektoru ribarstva. Zbog emisije velike količine sumpornih i dušikovih spojeva u tom dijelu svijeta očekuju se i kisele kiše.video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!