21:09 / 03.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Nema dokaza da je nervni otrov proizveden u Rusiji

-

-

Foto: - / -

Šef britanskog vojnog laboratorija Porton Down izjavio je da nije u mogućnosti utvrditi da je nervni otrov kojim je otrovan bivši ruski špijun proizveden u Rusiji.
Šef britanskog vojnog laboratorija Porton Down, Gary Aitkenhead u razgovoru za Sky News izjavio je da nije u mogućnosti utvrditi da je nervni otrov kojim je otrovan bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripal proizveden u Rusiji.

Mogli smo utvrditi da se radi o novičoku, nevnom otrovu vojnog tipa, ali nismo utvrdili točan izvor, dodao je i precizirao da je britanska vlada upotrijebila određen broj drugih izvora kako bi došla do svojih zaključaka.

London je upozorio da je Rusija odgovorna za napad. Moskva je zanijekala te optužbe koje su izazvale najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

Aitkenhead je ocijenio da su za proizvodnju tog otrova potrebne iznimno složene metode, jedino izvedive na državnoj razini. Odbacio je optužbe Moskve prema kojima je nervni otrov proizvedn u britanskom vojnom laboratoriju. Aspolutno je nemoguće da je to proizvedeno kod nas ili da je moglo izaći iz laboratorija, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!