12:49 / 18.05.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Elizabeta Gojan

Nema mira na Bliskom istoku

Izraelski vojnici na granici Pojasa Gaze

Izraelski vojnici na granici Pojasa Gaze

Foto: Ashraf Abu Amrah / REUTERS

I dalje nema mira na Bliskom istoku. Izrael je nastavio s napadima na pojas Gaze, a palestinske snage s napadima na izraelski teritorij. Međunarodna zajednica predvođena američkim predsjednikom Joeom Bidenom pokušava dogovoriti primirje. Unatoč tomu,  SAD je blokirao izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na prestanak nasilja.


Noćna mora postala je stvarnost stanovnicima Gaze. Izraelski vojni zrakoplovi u samo su svitanje uništili nove zgrade u pojasu Gaze i još 15 kilometra "Metroa", kako nazivaju splet podzemnih tunela koji dijelom prolaze ispod područja nastanjenih civilima, a Hamas i Islamski džihad koriste ih za dostavu oružja. Palestinski su militanti uzvratili raketama prema Izraelu. Alarmi u gradovima na jugu natjerali sli su stanovnike u skloništa. Prvi su put rakete ispaljene i iz Libanona, no nisu dosegnule ciljeve u Izrrael.

Nasilje između Izraela i palestinskih militanata ušlo je u drugi tjedan, pa američki predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom javno podržava prekid vatre i traži zaštitu civila. SAD, dodaje, surađuje s Egiptom i drugim zemljama na zaustavljanju neprijateljstava.

Ipak, najodaniji izraelski partner - SAD- još je jednom blokirao izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na prestanak nasilja.


- Nastavljamo aktivno uključivati sve strane kako bi se postigao trenutačni prekid vatre. Glavni tajnik upozorava na beskrupolozne smrti, golemu patnju i štetu na vitalnoj infrastrukturi, izjavio je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric. 


Izraelski premijer ne odustaje od borbi s palestinskim militantnim naoružanim skupinama.


- Nalog je nastaviti napadati terorističke ciljeve. Nastavit ćemo djelovati prema potrebi kako bismo vratili mir i sigurnost svim stanovnicima Izraela, poručuje Netanyahu. 


Petnaestorica članova Vijeća sigurnosti UN-a na newyorškom East Riveru ponovno zasjedaju danas.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!