Nema mira u pojasu Gaze; ubijene 24 osobe, među njima šestero djece

07.08.2022.

08:35

Autor: Željko Raić/Vijesti/IMS/I.Z./HRT/Hina

Nema mira u Pojasu Gaze

Nema mira u Pojasu Gaze

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / REUTERS

Glavni vojni zapovjednici Islamskog džihada u Gazi neutralizirani su u posljednja dva dana u zračnim udarima izraelske vojske na tu oružanu palestinsku skupinu, priopćila je izraelska vojska. 

- Vodstvo vojnog krila Islamskog džihada u Gazi je neutralizirano, rekao je Oded Basiok, načelnik uprave za vojne operacije židovske države u priopćenju poslanom AFP-u.

24 osobe, među kojima šestero djece, poginule su u pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i skupine Islamski džihad. Posljednje su to dostupne informacije ministarstva zdravstva palestinske enklave. Kako se navodi, svi su stradali u izraelskim napadima koji traju još od petka.

Gotovo cijelu noć čuju se eksplozije, a svi oni koji imaju mogućnost, potražili su kakvu-takvu sigurnost u skloništima. Izraelska vojska tvrdi - tijekom noći nisu djelovali, nisu napadali pripadnike Islamskog džihada. Kaže da su vijesti u palestinskim medijima o  ubijenoj palestinskoj djeci, netočne.

- Tijekom noći pripadnici Islamskog džihada raketama su napadali izraelske položaje, no neke od raketa pale su na područje Gaze i pogodile kuću u kojoj su se nalazila djeca. Četvero je djece poginulo i postoje materijalni dokazi da taj napad nije izvela izraelska vojska. Ponovit ću, djeca su poginula od palestinske rakete. Islamski džihad često se skriva iza civila, koji postaju nevine žrtve terorističke organizacije koju je cijeli svijet osudio, rekla je glasnogovornica izraelske vlade Keren Hajioff.

Izraelski napad bio je precizan i usmjeren isključivo na vojne ciljeve, tvrdi se iz vojnih izvora. No na terenu se vide veliki razmjeri štete. Mnogo je kuća oštećeno, odnosno uništeno. 

Velik je to problem jer pripadnici Džihada svoje vojne baze imaju u gusto naseljenim civilnim područjima.

- Kada su počele padati prve izraelske rakete, izašla sam iz kuće i počela bježati, no ubrzo sam pala. Moj sin, koji je invalid i u kolicima je, nije mogao izaći iz kuće. Počela sam plakati i vikati od straha i tada je eksplodirala još jedna raketa. Imali smo uređen dom, sve je bilo prilagođeno potrebama našeg sina invalida, a sada je sve uništeno, kazala je stanovnica Gaze Nadia Shamalakh.

Uzbuna i na izraelskim područjima, prva nakon gotovo 14 mjeseci relativnog mira. Palestinske rakete padaju neselektivno, pripadnicima Islamskog džihada važno je izazvati paniku i nesigurnost kod izraelskih civila. Većinu raketa ionako presretne izraelska obrambena mreža.

- Palestinska raketa pala mi je na automobil. Što da kažem?, poručio je stanovnik Ashkelona Ziv Naim.

Iako je noćas tvrdila da nije borbeno djelovala, izraelska vojska najavila je nove akcije. Ovo je, prema njima, "ciljana protuteroristička operacija protiv neposredne prijetnje kojoj je jedini cilj ubijanje nedužnih Izraelaca".

 - Ovo je drugi dan vojne operacije 'Breakin Dawn', čiji je cilj uništavanje vojnih postrojenja Islamskog džihada te vraćanje mira i sigurnosti na jug Izraela. Nastavit ćemo s uništavanjem položaja na kojima se nalaze palestinski raketni sustavi, koji su stalna prijetnja izraelskim civilima, naglasio je izraelski ministar obrane Benny Gantz.

Kako se doznaje iz izraelske vlade, cijela akcija trebala bi trajati najmanje sedam dana, a sljedeće na redu je izraelsko zrakoplovstvo, koje bi preciznim raketnim napadima trebalo uništiti izravnu prijetnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!