Nema nade da još ima preživjelih ispod ruševina zgrade na Floridi

10:43 / 08.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Nema nade da još ima preživjelih ispod ruševina zgrade na Floridi

Nema nade da još ima preživjelih ispod ruševina zgrade na Floridi

Foto: MIAMI-DADE FIRE RESCUE / via Reuters

Spasilački timovi koji pretražuju ruševine stambene zgrade na Floridi završavaju traganje i spašavanje te počinje uklanjanje ostataka, javlja BBC.

Odluka dolazi otprilike dva tjedna nakon što se usred noći urušila 12-katna zgrada Champlain Towers South.

Pronađene su 54 žrtve, a 86 se još uvijek vode kao nestale, rekli su gradski dužnosnici Surfsidea.

Nakon urušavanja zgrade nije pronađen nijedan preživjeli, a spasilačke ekipe kažu da su mnoge žrtve ležale u svojim krevetima.

Vijest da je misija spašavanja završila došla je tijekom privatnog sastanka između obitelji nestalih i pomoćnika vatrogasnog zapovjednika Miami-Dadea Raide Jadallaha.

Gradonačelnik Surfsidea Charles Burkett kasnije je na konferenciji za novinare rekao: Današnje vijesti iznimno su teške. Svi smo strastveno radili danju i noću dva tjedna kako bismo spasili živote, rekao je. Današnja objava dolazi kao rezultat slaganja onih koji su najbliži naporima spašavanja da je mogućnost da je netko još živ blizu nule, dodao je.

- I dok se čini da nema šanse pronaći život u ruševinama, čudo je još moguće, rekao je.

Timovi su radili u neprekidnim 12-satnim smjenama, a pomagale su im ekipe iz Izraela i Meksika.

Broj poginulih povećao se jučer za deset, nakon što su dužnosnici Surfsidea rekli da su uspjeli ukloniti veliki dio betona.

Spasioci ručno pune kante betonom i spuštaju ih dok uklanjaju ostatke. Ruševine se odvoze u državno skladište radi daljnjeg pregleda.

Spasilački napori zaustavljeni su nekoliko puta, zbog nestabilnosti gomila ruševina, kao i zbog tropske oluje Else, koja se jučer obrušila na Floridu.

U međuvremenu je pokrenuta velika istraga kojom se pokušava utvrditi zbog čega se zgrada urušila 24. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!