18:43 / 12.10.2020.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/M.M./HRT/Hina

Nema primirja između Armenije i Azerbajdžana

-

-

Foto: - / -

Najnoviji sukob oko Gorskog Karabaha koji je službeno pod Azerbajdžanom, no u njemu žive mahom Armenci, traje više od dva tjedna, no povijest tamošnjih odnosa duga je desetljećima.
Iako je još u subotu na snagu trebao stupiti sporazum o prekidu vatre između Armenije i Azerbajdžana radi zaustavljanja sukoba na spornom području Gorskog Karabaha - primirja i dalje nema. Azerbajdžan traži da u mirovnim pregovorima sudjeluje i Turska. Procjenjuje se da je u više od dva tjedna poginulo oko 500 ljudi.

Još traju sukobi armenskih separatista Nagorno Karabaha i azerbajdžanske vojske, kršeći primirje dogovoreno pod okriljem Rusije koja je pozvala zaraćene strane na "strogo" poštivanje primirja.

- Prema potpisanom sporazumu, razmjena zarobljenika i tijela poginulih trebala se već obaviti, no Azerbajdžan je ponovno ravnodušan prema žrtvama, rekao je Arayik Harutyunyan, predsjednik samoproglašene Republike Gorski.

Azerbajdžan optužuje Armence za napad na drugi po veličini grad u zemlji te za smrt najmanje devet civila.

Kako dalje? Azerbajdžanski predsjednik poručuje da ne zna kada će mirovni razgovori uopće početi. Traži da u njima sudjeluje i Turska, njihov ključni saveznik, ujedno član OESS-ove skupine iz Minska koja posreduje u pregovorima. U telefonskom razgovoru s ruskim kolegom turski je ministar obrane zatražio žurno povlačenje armenskih snaga. Ruski šef diplomacije u Moskvi se sastao s armenskom stranom.

- Vidimo da su se vojne aktivnosti nastavile unatoč sporazumu. Očekujemo da će razgovor s vama, kao i kolegama iz Azerbajdžana, omogućiti potpunu provedbu sporazuma koji smo postigli, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

- Moramo zaustaviti borbe. Uloga Rusije u ovome je iznimno važna. Nažalost, u ovom trenutku ne možemo reći da se primirje poštuje. Prije dolaska dobio sam informaciju da Azerbajdžan ne poštuje svoje obveze, rekao je Zohrab Mnatsakanyan, armenski ministar vanjskih poslova.

Rusiju, koja ima obrambeni sporazum s Armenijom, ali i dobre odnose s Azerbajdžanom, mnogi vide kao ključnog igrača. Strahuje se od novog velikog rata.

- Razgovarat ćemo o tome kako mi možemo podržati primirje u Gorskom Karabahu te pregovore, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

U Stepanakertu, prijestolnici separatista, čula se tijekom jutra topnička paljba s jugozapada samoproglašene republike, ali za razliku od prethodnih noći grad nije bombardiran.

Drugi novinari agencije France presse su čuli topničke paljbe u okrugu Terter, na sjeveroistoku Nagorno Karabaha. Bombardiranja su počela tijekom jutra i intenzivirala su se poslijepodne.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane je napisalo u ponedjeljak na Twitteru da separatističke snage bombardiraju okruge Goranboy, Terter i Agdam, da su se "iscrpile" i povukle u područje Hadrouta.

Informativni centar armenske vlade tvrdi da je azerbajdžanska vojska "odbijena i da je pretrpjela teške gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi".

Najnoviji sukob oko Gorskog Karabaha - područja koje je službeno pod Azerbajdžanom, no u njemu žive mahom Armenci, traje više od dva tjedna, no povijest tamošnjih odnosa duga je desetljećima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!