Ruski veleposlanik: Nema rješenja za Kosovo bez Rusije i Kine

12.02.2023.

14:04

Autor: V.K./HRT/Hina

koso

koso

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pravedno rješenje kosovskog problema moguće je samo uz podršku Rusije i Kine, izjavio je u intervjuu u nedjelju ruski veleposlanik u Beogradu Aaleksandar Bocan Harčenko, istaknuvši i da Moskva "visoko cijeni ustrajnost" i "junačko ponašanje" predsjednika Srbije u pogledu izbjegavanja sankcija Rusiji.

Odbacujući mogućnost da se sporazum Srbije i Kosova postigne izvan Vijeća sigurnosti (VS) UN-a, uključujući podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica, Bocan Harčenko je za nedjeljno izdanje "Večernjih novosti" istaknuo stajalište Kremlja da tu temu treba vratiti u VS.

Uz ocjenu da je "razgovor neophodan", Bocan-Harčenko je poručio: Drugog puta da se pronađe dugoročno i međunarodno pravno rješenje nema izvan UN-a.

I zato tražimo - samo EU nije slušala ranije, pa neće ni sada - da se dijalog Beograd-Priština vodi na osnovu Rezolucije 1244 (VS UN) i polazeći od činjenice da je EU dobila suglasnost i podršku od Opće skupštine UN-a", rekao je ruski diplomat.

Inzistirajući da se u slučaju Kosova "moraju poštivati odluke UN-a, a ponajprije VS-a", dodao je da se Moskva "odlučno protivi mišljenju da je Rezolucija 1244 izvan realnosti".

Tom rezolucijom iz lipnja 1999. godine, uz okončanje ratnih sukoba i povlačenje vojske i policije tadašnje SR Jugoslavije s teritorija Kosova, istaknuto je da VS UN-a potvrđuje "privrženost svih država članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu SRJ.

Uz ovlasti VS-a glavnom tajniku da "uz pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu, kako bi se osigurala privremena uprava na Kosovu", navodi se i da će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SRJ.

Beograd ustraje na poštivanju i primjeni Rezolucije 1244 i Ustavu Srbije koji Kosovo vidi kao pokrajinu i integralni dio Srbije te odbija priznati Kosovo i suglasiti se s njegovim članstvom u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

- Zapad je pokušavao više godina poništiti tu rezoluciju, što se službeno nije moglo učiniti u VS-u, gdje Kina i Rusija imaju pravo veta, ocijenio je Bocan Harčenko u intervjuu pa naglasio da se zapadne zemlje "ponašaju kao da taj dokument "uopće ne postoji, polazeći od toga da je realnost prevladala ono što je bilo usuglašeno 1999. godine.

- To, naravno, nije istina, rekao je ruski veleposlanik.

Komentirajući ponuđeni plan EU-a o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a taj plan podupire i Washington, ruski veleposlanik je ocijenio taj dokument kao "pokušaj zapada da pronađe zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo i da ono uđe u međunarodne institucije, prije svega u UN.

- Kao stalna članica VS-a, Rusija će podržati samo rješenje koje odgovara nacionalnim interesima Beograda, bilo da je riječ o normalizaciji odnosa sa Prištinom ili smirivanju trenutne krize", istaknuo je Bocan Harčenko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!