21:57 / 16.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Neočekivane teškoće u proizvodnji i skladištenju Pfizerova cjepiva

Ilustracija (Steve Parsons/Pool via REUTERS)

Ilustracija (Steve Parsons/Pool via REUTERS)

Foto: - / REUTERS

U prvim danima uporabe Pfizerova cjepiva zabilježene su neočekivane teškoće.
U prvim danima uporabe Pfizerova cjepiva zabilježene su neočekivane teškoće, uključujući doze cjepiva koje su se čuvale na prekomjerno niskim temperaturama i potencijalne izazove tvrtke Pfizer u proizvodnji cjepiva, rekli su američki dužnosnici.

- Najmanje dvije posudice s dozama cjepiva protiv bolesti COVID-19, koje su isporučene Kaliforniji, trebalo je zamijeniti jer su bile skladištene na temperaturi nižoj od -80 Celzijevih stupnjeva, rekao je američki vojni general Gustave Perna.

Cjepivo Pfizera i BioNTecha potrebno je čuvati na temperaturi od oko -70 Celzijevih stupnjeva.

- Dužnosnici istražuju predstavlja li skladištenje na prekomjerno niskim temperaturama rizik za sigurnost i učinkovitost cjepiva, dodao je Perna.

- Pfizer je također izvijestio o problemima u proizvodnji cjepiva, rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

- Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi (cjepiva) za Amerikance, istaknuo je Azar.

Pfizer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te tvrtke Albert Bourla ovaj tjedan za CNBC rekao da su pozvali američku administraciju da iskoristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila "kritična ograničenja opskrbe", osobito nekih komponenti. Nije naveo više detalja.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, rekao je za Reuters prošli tjedan da je prvotni cilj proizvodnje 100 milijuna doza cjepiva u 2020. prepolovljen prije ove godine, djelomice zbog teškoća vezanih za opskrbu sirovinama. Dodao je da je problem u međuvremenu riješen i da se nastavlja proizvodnja velike količine cjepiva.

New York Times objavio je da je zdravstveni djelatnik na Aljaski imao ozbiljnu alergijsku reakciju nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom. Imao je alergijsku reakciju u utorak, a stanje mu se stabiliziralo nakon hospitalizacije, piše New York Times, pozivajući se na tri izvora koja su upoznata sa zdravstvenim stanjem tog djelatnika. Nije poznato je li već imao alergijske reakcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!