22:45 / 23.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Neočekivani potez Kine smanjit će globalno zatopljenje?

Foto: REUTERS/Muyu Xu/File Photo

Foto: REUTERS/Muyu Xu/File Photo

Foto: - / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je obećao veliku kampanju protiv klimatskih promjena.
Obećanje kineskog predsjednika Xi Jinpinga da će Kina do 2060. postići ugljičnu neutralnost najvažniji je potez u klimatskoj politici u nizu godina, a ako se obećanje ostvari, to bi moglo u ovom stoljeću očekivano globalno zatopljenje smanjiti za 0,2 do 0,3 Celzijevih stupnjeva, ocijenili su istraživači.

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je obećao veliku kampanju protiv klimatskih promjena te je Općoj skupštini Ujedinjenih naroda rekao da njegova zemlja želi postati klimatski neutralna prije 2060. godine.

- Cilj nam je postići vrhunac emisija CO2 prije 2030., a ugljičnu neutralnost prije 2060. godine, rekao je Xi.

Neočekivanom objavom Kina, zemlja s najvećom emisijom ugljikova dioksida u svijetu, prvi se put obvezala prekinuti svoj "doprinos" klimatskim promjenama.

Xi je obećao da će Kina "povećati svoje namjeravane nacionalne i određene doprinose" kako bi ispunili Pariški sporazum "donošenjem snažnijih mjera".

To će obećanje, ako se ostvari, dovesti do najvećeg smanjenja predviđenog globalnog zatopljenja od svih dosadašnjih obećanja, po istraživačkom konzorciju za praćenje inicijativa u obuzdavanju klimatskih promjena "Climate Action Tracker" (CAT).

- To je najvažnija objava u globalnim klimatskim politikama u posljednjih najmanje pet godina, rekao je u srijedu Niklas Hoehne, partner u Institutu za novu klimu sa sjedištem u Njemačkoj, jednoj od dvije organizacije koje stoje iza CAT-a.

Klimatska neutralnost podrazumijeva da uporaba goriva ili ljudska aktivnost nemaju utjecaja na koncentraciju ugljikova dioksida u atmosferi, pa tako i ne štete klimi.

Gotovo 200 zemalja obvezalo se smanjiti emisije stakleničkih plinova po Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama iz 2015. godine.

- Njihovi napori ukupno bi trebali globalno zagrijavanje do 2100. godine ograničiti na 2,7 Celzijevih stupnjeva, procjenjuje CAT.

Ako Kina novim obećanjem promijeni svoju tada prihvaćenu obvezu, mogli bismo očekivati globalno zatopljenje od 2,4 do 2,5 Celzijevih stupnjeva. To je i dalje znatno iznad granice od 1,5 Celzijevih stupnjeva ispod koje bi se, kažu znanstvenici, izbjegle ozbiljne posljedice klimatskih promjena.

Kako bi zagrijavanje ograničili na tu razinu, globalne emisije ugljikova dioksida trebale bi pasti na nultu neto stopu emisije do 2050., deset godina prije roka koji je objavila Kina.

- No kineska objava mogla bi dati svježi poticaj djelovanju na ublažavaju klimatskih promjena, a Kina će trebati ponovno razmotriti svoje kratkoročne planove ulaganja u infrastrukturu koji mogu odrediti njene emisije za više desetljeća, rekao je CAT. 

Kina je odgovorna za oko 29 posto emisije ugljikovog dioksida u svijetu, a CAT ocjenjuje da bi ostvarenje obećanja Kine, Europske unije i Sjedinjenih Država o postizanju klimatske neutralnosti do 2050., zemalja koje su odgovorne za oko pola emisije u svijetu, moglo učiniti ostvarivim cilj ograničavanja zagrijavanja na 1,5 celzijevih stupnjeva.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, međutim, nije prihvatio te obveze, a 2017. je povukao SAD iz Pariškog sporazuma.

Joe Biden, njegov glavni protukandidat na predsjedničkim izborima u studenom, najavio je pak da će, ako pobijedi, za SAD preuzeti obvezu nulte emisije do 2050.   

Znanstvenici CAT-a procjenjuju da bi možebitna promjena čelništva SAD-a, u spoju sa "zelenim planom" EU-a i kineskim obećanjem, uz ona manjih država, mogli učiniti da svijet prođe 63% puta prema ostvarenju svojih klimatskih ciljeva.

- To je velik broj i potpuno drukčiji od prijašnjih, rekao je Hoehne na online panelu New York Climate Week.

Ako se promijeni politika SAD-a, uz obećanja Kine i EU-a, "postoji stvarna nada da bismo mogli uspjeti", zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!