Nepoznati počinitelji oskvrnuli spomenik hrvatskim braniteljima na sjeveru BiH

15:33 / 01.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Policija BiH

Policija BiH

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Nepoznati počinitelji su u noći na srijedu oskvrnuli spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Jelahu na sjeveru BiH, što je izazvalo uznemirenost tamošnjih Hrvata i oštre osude njihovih udruga. 

Spomenik na katoličkom groblju u tom mjestu u općini Tešanj otkriven je prošloga tjedna, a osim zastave Hrvata u BiH uz njega se nalazi i zastava Bosne i Hercegovine.

Bošnjački radikal Miralem Merdić je u ponedjeljak rekao da treba ukloniti hrvatsku zastavu tvrdeći da je naustavna i svoj 'performans' nedaleko groblja objavio na Youtubeu.

Policija iz Tešnja, većinski bošnjačke općine, tada ga spriječila da uđe u groblje te ukloni zastavu, no to je u noći na srijedu pošlo za rukom nepoznatim počiniteljima.

Udruga HVO-a je osudila incident ističući da izaziva uznemirenost tamošnjih Hrvata i da su hrvatska obilježja danas postala meta onih koji žele zaboraviti povijesne činjenice i doprinos HVO-a u ratu u BiH 1990-tih.

Hrvatski narodni sabor je ocijenio da napad predstavlja "udar na suživot uz demonstraciju netolerancije i izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti te zastrašivanje hrvatskog naroda uz poruku da više nije poželjan'.

- Ovo nije izolirani slučaj, jer se ranije isto događalo sa skidanjem i uništavanjem zastave hrvatskog naroda u Fojnici kod Maglaja, Selištu kod Žepča i u crkvenom dvorištu u Varešu, navodi u priopćenju HNS-a BiH koji je kritizirao međunarodne dužnosnike u BiH što nisu nikada osudili slične napade na hrvatske simbole u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!