William i Harry nazočili bdijenju s rođacima uz kraljičin lijes

17.09.2022.

Zadnja izmjena 20:50

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/M.M./Hina/HRT

Unuci kraljice Elizabete bdjeli su uz njezin lijes

Unuci kraljice Elizabete bdjeli su uz njezin lijes

Foto: Yui Mok / REUTERS

Treći dan središtem Londona protežu se nepregledni redovi u kojima ljudi strpljivo čekaju kako bi odali posljednju počast kraljici Elizabeti II. Britanska vlada pozvala je građane da više ne dolaze u London jer se procjenjuje da će morati čekati najmanje 24 sata za ulazak u Westminster hall, gdje je izložen lijes. Prinčevi William i Harry nazočili su u subotu bdijenju uz lijes svoje bake kraljice Elizabete II., pored kojeg su u dugom redu prolazili građani.

Sinovi kralja Karla III., odjeveni u vojne odore, proveli su na bdijenju uz lijes 15 minuta u golemoj dvorani Westminster Hall gdje je lijes izložen od srijede, prekriven zastavom na kojoj stoji kraljevska kruna.

Williamu i Harryju pridružilo se šestero rođaka, uključujući princeze Beatrice i Eugenie, kćeri princa Andrewa.

S njima su bili i Peter Phillips i Zara Tindall, djeca princeze Anne te Louise i James, djeca princa Edwarda.

Kraljica je umrla 8. rujna u ljetnoj rezidenciji u Škotskom visočju u dobi od 96 godina. Vladala je više od 70 godina.

Ranije u subotu kralj Karlo III. i princ William pozdravili su ljude koji su strpljivo čekali u redu kako bi se naklonili pred odrom kraljice Elizabete.

Jedna je žena izrazila sućut novome kralju dok su se rukovali, a deseci su izvikivali "hip hip hooray". Kralj Karlo i njegov sin William zaustavljali su se na nekoliko trenutaka kako bi porazgovarali s okupljenima.

Mediji prenose kako ih je William upitao koliko dugo čekaju i je li im hladno. Neki su se i rasplakali nakon razgovora s njim, a jedna mu je žena rekla da će "jednoga dana biti briljantan kralj".

Novi kralj zahvalio se osoblju hitne službe na požrtvovnom radu, a pozdravio je i šefa londonske Metropolitanske policije Sir Marka Rowleya i njegovu zamjenicu Jane Connors i Karen Findlay, koji su izravno odgovorni za policijske operacije u cijelome Londonu uoči i tijekom pogreba kraljice.

U ponedjeljak će na kraljičinom pogrebu biti mnogo svjetskih čelnika.

- U London je već stiglo 14 šefova vlada država Commonwealtha kojima je britanska kraljica bila i državni poglavar, javila je Jasna Paro iz Londona.

Kanadski premijer se već poklonio kraljičinom lijesu, tijekom večeri i sutra ujutro, dodala je Paro, očekuje se više od stotinjak šefova država.

- Bit će to najveći globalni skup svjetskih lidera izvan Ujedinjenih naroda, dodala je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!