18:30 / 15.09.2020.

Autor: Borko Brunović/T.V./Dnevnik/HRT

Nervnim otrovima na oporbu

-

-

Foto: - / -

Sumnja da je čelniku ruske oporbe Alekseju Navaljnom podmetnut nervni otrov novičok otvorila je niz pitanja. Ključno je: kako je moguće da se takvi otrovi, koji su odavno zabranjeni, i dalje upotrebljavaju za ubijanje ljudi?
Sumnja da je čelniku ruske oporbe Alekseju Navaljnom podmetnut nervni otrov novičok otvorila je niz pitanja. Ključno je: kako je moguće da se takvi otrovi, koji su odavno zabranjeni, i dalje upotrebljavaju za ubijanje ljudi?

Kritičar Kremlja Navaljni objavio sliku s obitelji iz bolnice

Novičok - nervni je otrov posljednjih godina korišten u atentatima na ruske disidente. Samo nekoliko kapi tog smrtonosnog agensa blokira poruke koje mozak šalje prema mišićima, što rezultira otkazivanjem ključnih tjelesnih funkcija.

- Znači grče se mišići, dolazi do paralize i u konačnici ovisno o vremenu trajanja izloženosti tim bojnim otrovima može biti i smrtni ishod, naglašava dr. Valentina Ključarić, voditeljica NBK laboratorija na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Novičok znači 'pridošlica' i nastao je prije raspada SSSR-a. Višestruko je jači u odnosu na prve bojne otrove korištene sredinom 19. stoljeća. Ovisno o načinu djelovanja, ti vjesnici smrti podijeljeni su na nekoliko podvrsta.

- Imamo živčane ili nervne bojne otrove koji djeluju na živčani sustav, imamo zagušljivce koji guše, krvne koji truju krv, psihološke koji djeluju na mozak, nadražujući ili onesposobljavajući koji ne ubiju, ali onesposobe čovjeka, objašnjava dr. sc. Zvonko Orehovec, stručnjak za kemijsko, biološko, nuklearno i radiološko oružje.

Osim otrova za onesposobljavanje kojima se legalno koristi policija - nakon ratnih strahota 20. stoljeća - svi ostali su Konvencijom o kemijskom oružju iz 1997.- zabranjeni. Veći dio zaliha je uništen, no bojni otrovi nisu iskorijenjeni.

- Imaju ih mnogi, imaju u prvom redu velike sile - Amerika, Rusija, Kina - ali imaju i manje države, ima i Europa na skladištu vjerojatno. Ima i Irak puno toga, i Iran. I druge zemlje, ustvrdio je toksikolog dr. sc. Franjo Plavšić.

Među njima i Sjeverna Koreja, Egipat te Izreal kao rijetke zemlje koje nisu pristupile konvenciji o ograničavanju kemijskog oružja. Otrova ima i na crnom tržištu.

- Postoji organizacija za kontrolu kemijskog kemijskog naoružanja OPCW koja ima sjedište u Den Haagu u Nizozemskoj i ona u stvari vrši kontrolu ili nadzor poštivanja konvencije, kaže dr. Ključarić. 

- Trenutno po toj konvenciji ostalo svega 1, 1,5% sveukupno količine otrova, dodaje dr. Orehovec. 

No i taj mali postotak - koji se upotrebljava za politička ubojstva, ali i kao sredstvo psihološkog ratovanja - i dalje - sije smrt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!