13:11 / 06.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Nesiguran mir u Gvineji nakon svrgavanja predsjednika Condea

Preuzimanje vlasti u Gvineji

Preuzimanje vlasti u Gvineji

Foto: Saliou Samb / REUTERS

Gvineja je ponovno otvorila svoje kopnene i zračne granice iz komercijalnih i humanitarnih razloga nakon očitog svrgavanja predsjednika Alpha Condea, rekao je vojni glasnogovornik na državnoj televiziji u ponedjeljak.

Specijalne snage sazvale su Condeove ministre i čelnike vladinih institucija na sastanak u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu te upozorile da će se nedolazak na sastanak smatrati "pobunom".

Preuzimanje vlasti u zapadnoafričkoj državi s najvećim svjetskim rezervama boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminija, u ponedjeljak je izazvalo najviši porast cijene metala u 10 godina, zbog straha od daljnjih prekida opskrbe na tržištu. Još nije bilo naznaka takvog poremećaja.

Lagani promet se nastavlja, a neke su se trgovine ponovno otvorile oko glavne upravne četvrti Kaloum u Conakryju, u kojoj se tijekom nedjelje čula snažna paljba dok su se specijalne snage borile s vojnicima odanima Condeu.

Međutim, neizvjesnost ostaje. Dok se čini kako elitna postrojba drži Condea u pritvoru, a na državnoj televiziji je priopćila da su raspustili vladu i ukinuli ustav, ostale grane vojske tek se trebaju javno očitovati.

Postrojbu specijalnih snaga vodi bivši časnik francuskog legionara, pukovnik Mamady Doumbouya, koji je u nedjelju na državnoj televiziji rekao da su "siromaštvo i endemska korupcija" natjerali njegove snage da smijene Condea s dužnosti.

Očigledni udar izazvao je osude nekih od najjačih saveznika Gvineje. Ujedinjeni narodi brzo su odbacili preuzimanje vlasti, a Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok zaprijetili su sankcijama.

U priopćenju tijekom noći američki State Department je rekao kako bi nasilje i izvanustavne mjere mogli narušiti izglede Gvineje za stabilnost i napredak.

- Ovi postupci mogli bi ograničiti sposobnost Sjedinjenih Država i drugih međunarodnih partnera Gvineje da podrže zemlju, navodi se u priopćenju.

Regionalni stručnjaci kažu kako bi, za razliku od Malija koji nema izlaz na more, gdje su susjedi i partneri uspjeli izvršiti pritisak na tamošnju huntu nakon državnog udara, utjecaj na vojsku u Gvineji mogao biti ograničen jer ima izlaz na more i nije članica Zapadnoafričke monetarne unije.

Iako je rudno bogatstvo potaknulo gospodarski rast tijekom Condeove vladavine, malo je građana imalo značajnu korist, što je pridonijelo povećanoj frustraciji među milijunima mladih bez posla.

Unatoč policijskom satu tijekom noći, sjedište Condeove predsjedničke straže opljačkali su ljudi koji su pobjegli s rižom, limenkama ulja, klima-uređajima i madracima, rekao je dopisnik Reutersa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!