09:54 / 03.08.2021.

Autor: Hina/HRT

Nestali bjeloruski oporbeni aktivist pronađen mrtav u parku u Kijevu

Nestali bjeloruski oporbeni aktivist pronađen mrtav u parku u Kijevu

Nestali bjeloruski oporbeni aktivist pronađen mrtav u parku u Kijevu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bjeloruski aktivist pronađen je mrtav u parku blizu svog doma u Kijevu rano u utorak, dan nakon što je prijavljen njegov nestanak, objavila je ukrajinska policija.

Vitalij Šišov bio je čelnik kijevske organizacije koja pomaže bjelorusima izbjeglima iz zemlje zbog progona.

Njegov je nestanak u ponedjeljak prijavila partnerica, nakon što se poslije trčanja nije vratio kući.

Policija je rekla da je pokrenula kazneni postupak zbog sumnje na ubojstvo, ali da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubojstvo prikriveno kao samoubojstvo.

"Bjeloruski građanin Vitalij Šišov, koji je nestao jučer u Kijevu, pronađen je danas obješen u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od njegova mjesta stanovanja", navodi se u policijskom priopćenju.

Ukrajina, Poljska i Litva postale su utočište za Bjeloruse od represije predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja se intenzivirala nakon spornih izbora prošle godine.

Šišov je bio čelnik organizacije Bjeloruska kuća u Ukrajini koja pomaže Bjelorusima da pronađu smještaj, poslove i pravni savjet, navodi se na stranicama udruge.

Organizacija je objavila u ponedjeljak da ne može kontaktirati Šišova. Kazali su da je Šišov napustio svoj stan u 9 ujutro, a trebao se vratiti sat vremena kasnije.

Bjeloruske vlasti okarakterizirale su prosvjednike protiv vlade kao kriminalce ili nasilne revolucionare koje podržava Zapad, a postupke represivnog aparata kao primjerene i potrebne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!