20:41 / 30.04.2018.

Autor: S.M./Hina/HRT

Netanyahu: Iran lagao da nije nastojao doći do nuklearnog oružja

-

-

Foto: - / -

Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente. Iran je 2017. premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu, kazao je Netanyahu.
Izrael je predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji  i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program te pozvao Washington da odbaci taj sporazum.

Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja. Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju putem televizije.

Prvo, Iran je lagao da nikada nije imao program za proizvodnju nuklearnog oružja. Sto tisuća dokumenata dokazuje da je imao. Drugo, i nakon sporazuma Iran je nastavio čuvati i širiti znanja o svojem nuklearnom oružju za buduću upotrebu. Treće, Iran je ponovno lagao 2015. kada nije bio otvoren prema IAEA-u kako je zahtijevao nuklearni sporazum, rekao je Netanyahu. On je govorio na engleskom i pokazivao slike i video snimke, navodno povijesnih tajnih iranskih nuklearnih postrojenja i iranskih dokumenata i planova za razvoj atomskog oružja.

Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente. Iran je 2017. premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu, rekao je Netanyahu.

Govorio je o tajnom iranskom nuklearnom projektu, kodnog imena "Amad", za koji kaže da je bio arhiviran 2003. ali da se rad na tom polju nastavio.

Predsjednik SAD-a Donald Trump već dugo kritizira sporazum s Iranom iz 2015. po kojemu su svjetske sile ukinule gospodarske sankcije Teheranu u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Trump je zaprijetio povlačenjem iz sporazuma idućih tjedana ako se o njemu neće ponovno pregovarati. Netanyahu je rekao da očekuje da Trump naparavi ispravnu stvar i ponovno razmotri sporazum.

Iran je uzvratio da su izraelske tvrdnje o teheranskom nuklearnom programu djetinjaste i smiješne. Usmjerene su na to da utječu na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa 12. svibnja, izvijestila je poluslužbena novinska agencija Tasnim. 

Pompeo: SAD zabrinut zbog iranske eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji

Netanyahu se jučer u Tel Avivu sastao s novim državnim tajnikom SAD-om Mikeom Pompeom s kojime je razgovarao o Iranu.

Sjedinjene Države duboko su zabrinute iranskim destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima, rekao je jučer Pompeo nakon sastanka s Netanyahuom. Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji, rekao je Pompeo.

Mislim da je najveća prijetnja svijetu i našim dvjema zemljama, i svim zemljama, brak militantnog islama i nuklearnog oružja, te posebno pokušaj Irana da  razvije nuklearno oružje, rekao je tom prilikom Netanyahu.

Ali Akbar Salehi: Nadam se da će se Trump urazumiti

Čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju kazao je da Iran ima tehničke sposobnosti za obogaćivanje uranija na višu razinu nego što je mogao prije postizanja sporazuma. Tehnički smo u potpunosti spremni obogatiti uranij na višu razinu nego prije postizanja sporazuma... Nadam se da će se Trump urazumiti i ostati u sporazumu, rekao je Ali Akbar Salehi, kako je prenijela iranska državna televizija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!