16:33 / 07.06.2020.

Autor: T.D./Hina

Netanyahu izrazio sućut, nije se ispričao obitelji ubijenog autističnog Palestinca

Foto: Menahem Kahana/Pool via REUTERS

Foto: Menahem Kahana/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Benjamin Netanyahu u nedjelju je ubojstvo nazvao tragedijom izrazivši sućut obitelji, ali bez isprike.
Više od tjedan dana pošto je izraelska policija ubila nenaoružanog autističnog Palestinca, premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je ubojstvo nazvao tragedijom izrazivši sućut obitelji, ali bez isprike.

Ijad al-Halak, 32, ubijen je za vrijeme policijske potjere u jeruzalemskome Starom gradu 30. svibnja. Policijski glasnogovornik rekao je da su policajci mislili da ima pištolj, a imao je mobitel. Policijska interna kontrola istražuje pucnjavu.

- To što se dogodilo Ijadu Halaku je tragedija. To je bio muškarac s posebnim potrebama, autizmom, za kojeg se sumnjalo, a sada znamo pogrešno - da je terorist na vrlo osjetljivom području, rekao je Netanyahu u komentarima koji su nakon isprike vrlo brzo završili.

Palestinci uspoređuju Halakov fatalan susret s policijom sa smrću Afroamerikanca Georgea Floyda u SAD-u, kojemu je policajac pritiskao grlo koljenom za vrijeme privođenja.

Halakovu pogrebu prije tjedan dana prisustvovale su stotine ljudi. Palestinski dužnosnici i Halakova obitelj rekli su da je patio od teškog autizma te se nakon policajčeva poziva da stane uspaničio i počeo trčati.

- Znam da policija ispituje slučaj. Svi dijelimo tugu s obitelji, rekao je Netanyahu na sastanku vlade.

Obrativši se ministru sigurnosti Amiru Ohani, odgovornome za policiju, rekao je: Očekujem punu istragu o ovome.

Međutim, na prošlotjednom sastanku vlade kad se ministar obrane Benny Gantz, Netanyahuov centristički partner u novoj vladi jedinstva, javno ispričao za Halakovu smrt, desničar Netanyahu sjedio je pored njege i šutio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!