Netanyahu odgodio smjenu ministra obrane

03.04.2023.

20:25

Autor: I.Z./HRT/Hina

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Foto: Ronen Zvulun / REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgodit će smjenu ministra obrane, najavljenu prije tjedan dana nakon što je on pozvao vladu da odustane od kontroverzne pravosudne reforme zbog koje su stotine tisuće Izraelaca izašli na ulice.

Netanyahu je 26. ožujka najavio smjenu Yoava Gallanta nakon što je ministar javno pozvao na zaustavljanje reforme za koju je rekao da je pokrenula društveni razdor koji utječe na vojsku i prijeti sigurnosti države.

Plan vlade o većoj kontroli nad imenovanjima sudaca i uvođenju ovlasti kojom bi parlament mogao poništiti odluke Vrhovnog suda pokrenuo je prosvjede bez presedana diljem zemlje na kojima su, između ostalih, sudjelovali i vojni rezervisti koji su najavljivali da će se oglušiti o vojni poziv.

U vrijeme visokih napetosti tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana koji se ove godine poklapa sa židovskom Pashom, Netanyahu je odlučio do daljnjeg odgoditi smjenu bivšeg admirala mornarice, rekao je izvor za agenciju Reuters.

- Zbog trenutne sigurnosne situacije pitanje smjene ministra obrane bit će riješeno naknadno, rekao je izvor blizak kabinetu premijera.

Vijest o Gallantovoj iznenadnoj smjeni tijekom perioda visokih napetosti na okupiranoj Zapadnoj obali i stalne zabrinutosti oko iranskih nuklearnih ambicija, potaknula je masovne prosvjede desetaka tisuća ljudi koji su odmah izašli na ulice.

Prosvjedi su se nastavili, kao i kritike međunarodne zajednice. Netanyahu je popustio i obustavio sporne reforme kako bi omogućio kompromisne pregovore s oporbenim strankama.

Politički izvori tvrde da je proteklih dana bilo pokušaja da se okonča razdor između Netanyahua i Gallanta, čija je potencijalna smjena pokrenula uzbunu unutar vladajućeg Likuda, oružanih snaga i zapadnih saveznicima Izraela.

Gallant i Netanyahu u ponedjeljak navečer zajedno su se pojavili u javnosti, tijekom posjeta vojnoj bazi gdje su nazdravili s vojnicima povodom Pashe.

- Najvažnija stvar, reći ću to ovako, je ostaviti politiku na vratima baze i okupiti se kako bismo obranili snagu Izraela, rekao je tamo Netanyahu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!