14:23 / 21.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Netanyahu: Operacija u Gazi izuzetan uspjeh

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Sebastian Scheiner / Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u petak da je izraelska ofenziva na palestinske oružane skupine u Pojasu Gaze uključujući Hamas bila "izuzetan uspjeh", nakon što je na snagu stupio prekid vatre.


- Ostvarili smo ciljeve operacije s izuzetnim uspjehom, rekao je Netanyahu novinarima u glavom stožeru u Tel Avivu, nakon 11 dana sukoba.

- Hamas se više ne može sakriti, dodao je.

- Eliminirali smo više od 200 terorista od kojih 25 visoko pozicioniranih.

- Javnost ne zna sve, a uostalom ni Hamas, ali sva naša postignuća bit će s vremenom objavljena, obećao je.

Ministar obrane Benny Gantz istaknuo je da su postignuti svi ciljevi operacije.

- Nanijeli smo jako težak udarac Hamasu, rekao je.

- Unazadili smo njegove kapacitete za više godina.

Uz egipatsko posredovanje, Izrael i Hamas postigli su u četvrtak navečer dogovor o prekidu vatre koji je stupio na snagu u petak.

U sukobima je poginulo najmanje 243 ljudi na palestinskoj strani, uključujući 66 djece i mnogobrojne borce Hamasa i Islamskog džihada, dok je na izraelskoj strani poginulo 12 ljudi, među kojima šestogodišnje dijete, tinejdžerka u dobi od 16 godina i vojnik.

Sukobi su počeli 10. svibnja raketnim napadima Hamasa na Izrael u znak "solidarnosti" sa stotinama Palestinaca ozlijeđenima u sukobima s izraelskom policijom na Platou džamija u Jeruzalemu.

Nakon prvih raketnih napada, Izrael je pokrenuo operaciju u cilju slabljenja vojnih kapaciteta Hamasa bombardirajući iz zraka Gazu, područje s dva milijuna stanovnika koje je pod izraelskom blokadom gotovo 15 godina.

Hamas i Islamski džihad lansirali su više od 4300 raketa na Izrael, koji ih je 90 posto presreo svojim proturaketnim štitom.

U međuvremenu su izbili novi sukobi u petak između palestinskih vjernika i izraelske policije na Platou džamija u okupiranom istočnom Jeruzalemu, dva tjedna nakon sličnih sukoba koji su doveli do izbijanja nasilja u Izraelu i na palestinskim teritorijima.

Sukobi su započeli nakon muslimanske molitve kojoj su prisustvovale gomile Palestinaca, prenosi agencija AFP.

U podzemnim tunelima Hamasa u Pojasu Gaze, koje je bombardirala izraelska vojska, pronađeno je najmanje pet tijela i desetak preživjelih, rekli su u petak lokalni dužnosnici dodajući da se nastavlja potraga za preživjelima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!