Netanyahu osigurao parlamentarnu većinu, bliže sastavljanju vlade

08.12.2022.

08:11

Autor: Hina/HRT

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Novi izraelski premijer Benjamin Netanyahu osigurao je parlamentarnu većinu u četvrtak, pošto je njegova stranka Likud rekla da je postigla sporazum s ultraortodoksnom židovskom strankom Shas.

Netanyahuov desničarski savez osvojio je pobjedu na izborima 1. studenoga, petim u manje od četiri godine.

Njegovo savezništvo s krajnje desničarskim strankama izaziva zabrinutost u zemlji i inozemstvu.

"Završili smo još jedan korak prema sastavljanju desne vlade koja će služiti svim izraelskim građanima", rekao je Netanyahu u izjavi.

Sporazum sa Shasom znači da Netanyahu ima potporu barem 64 od ukupno 120 zastupnika u Knessetu, premda konačni koalicijski sporazum tek treba biti potpisan.

Prema sporazumu, čelnik Shasa Aryeh Deri vodit će ministarstva unutarnjih poslova i zdravstva tijekom prve polovice vladina mandata te će preuzeti ministarstvo financija u drugoj.

Deri će također obnašati dužnost potpredsjednika vlade za vrijeme Netanyahuova mandata. Politički veteran Deri prošle je godine bio osuđen zbog porezne prijevare, no pošteđen je zatvora na temelju nagodbe.

Knesset će morati donijeti zakon koji će mu omogućiti povratak u vladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!