Izraelski predsjednik u potrazi za novim mandatarom, Netanyahu nije uspio formirati vladu

05.05.2021.

07:22

Autor: M.M./Hina/HRT

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Debbie Hill / Reuters

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin priprema novi krug pregovora s vodećim političarima u potrazi za mandatarom koji će uspjeti sastaviti vladu pošto u tome nije uspio privremeni premijer Benjamin Netanyahu nakon neriješenih izbora u ožujku.

Naftali Bennet, čelnik stranke Yamina te Yair Lapid, prvak stranke Yesh Atid (Budućnost), prvi su na redu za konzultacije, objavio je Ured predsjednika.

Rivlin je pozvao i predstavnike drugih stranaka u parlamentu da iznesu svoja stajalištu o procesu sastavljanja vlade

Noćas je istekao rok tehničkom premijeru Benjaminu Netanyahu (desnica) da sastavi koalicijsku vladu.

Novi pregovori znače da se protivnicima 71-godišnjeg Netanyahua otvara put da okončaju njegovu dugogodišnju vladavinu što je jako neizvjesno pa bi Izrael mogao na nove izbore u dugotrajnoj političkoj krizi s četirima izborima u samo dvije godine.

Izrael je u dubokoj političkoj krizi, no Netanyahu i dalje ostaje na čelu tranzicijske vlade. Čeka ga i suđenje za korupciju, no on odbacuje optužbe.

Moguće je da Rivlin imenuje Lapida mandatarom. Njegova stranka pripada političkom centru i krajem ožujka postala je druga najjača nakon četvrtih izbora koji ponovno nisu iznjedrili stabilnu vladu.

Rivlin ima još jednu mogućnost: dati mandat Knessetu i u tom slučaju svaki član parlamenta može pokušati osigurati potporu 61 zastupnika od 120 i to u roku od 21 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!