Netanyahu predan statusu quo Al-Akse, na što ga poziva i SAD

03.01.2023.

20:54

Autor: Hina/HRT/V.G.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Atef Safadi / Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je naglasio da je predan održavanju statusa quo kompleksa Al Aqse, na što poziva i SAD nakon što je krajnje desni ministar iz nove izraelske vlade posjetio to mjesto u istočnom Jeruzalemu. 

Itamar Ben-Gvir, novi ministar sigurnosti, u utorak je nakratko posjetio kompleks džamije Al Akse u Jeruzalemu. Ben-Gvir je pripadnik ultranacionalističke stranke Vjerski cionizam koji je 2007. na sudu u Jeruzalemu proglašen krivim za poticanje rasizma i podršku skupini koju i Izrael i SAD smatraju terorističkom.

I ranije poznat kao politički provokator, Ben-Gvir je stigao na funkciju u sklopu koalicije s Benjaminom Netanyahuom, najdugovječnijim izraelskim premijerom koji nije uspio formirati vladu s centrističkim strankama, pa je to učinio s ekstremno desnim i religijskim grupacijama. Protiv Netanyahua se trenutno vodi proces zbog navodne korupcije.

Brdo hrama otvoreno je za sve, napisao je Ben-Gvir u srijedu na Twitteru, koristeći se židovskim nazivom za kompleks koji se nalazi u srcu Jeruzalema, a kojeg je kratko posjetio u srijedu okružen jakim osiguranjem i ortodoksnim Židovima.

Al-Aksa, smještena na mjestu gdje su nekad stajala dva židovska hrama, treće je najsvetije mjesto za muslimane, a na zapadnoj strani kompleksa nalazi se Kotel, Zapadni zid - najsvetije mjesto judaizma. Židovima i drugim nemuslimanima dopušten je ulazak u kompleks u određenim satima, no zabranjeno im je moliti se, što je dopušteno samo muslimanima.

U pokušaju da smiri napetosti nakon Ben-Gvirovog posjeta džamiji koja je simbol palestinskog otpora Izraelu, dužnosnik Netanyahuovog ureda kazao je kako je premijer predan održavanju njenog nekoliko desetljeća starog statusa quo.

Vijeće nacionalne sigurnosti Bijele kuće priopćilo je pak da su nedopušteni bilo kakvi unilateralni posjeti koji ugrožavaju status quo svetih mjesta u Jeruzalemu.

Izraelske vlasti upozorio je i američki veleposlanik Thomas Nides u vrlo jasnim razgovorima o važnosti održavanja statusa quo.

Iako je Ben-Gvirov 15 minuta dug posjet, tijekom kojeg se nije približio džamiji, prošao bez incidenta, on bi mogao potaknut dodatno pogoršanje odnosa s Palestincima nakon godine rasta nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh pozvao je Palestince da se suprotstave upadima u džamiju, optuživši Ben-Gvira da je posjet dio njegove inicijative da pretvori Al-Aksu u židovski hram.

Jordan, država koja djeluje kao čuvar Brda hrama, a čiji je mirovni sporazum s Izraelom nepopularan kod kuće, pozvao je na razgovor izraelskog veleposlanika, kazavši kako je Ben-Gvirov posjet prekršio međunarodno pravo i povijesni i pravni status quo u Jeruzalemu.

Provokativni čin izraelskog ministra osudila je i Turska, u vrijeme dok dvije države pokušavaju stabilizirati odnose.

Zabrinuti smo zbog provokativnog čina izraelskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira kod džamije Al-Akse, pod zaštitom izraelske policije, što osuđujemo, priopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Ben-Gvirov čin, koji su nazvali upadom i provokacijom, osudili su i UAE, Egipat i Saudijska Arabija.

Ulazak tog ultranacionalista u Netanyahuovu vladu već je ranije razbjesnio Palestince koji dugo godina zagovaraju svoju državnost, u vrijeme pogoršanja sukoba između dvije zajednice.

Ranije u utorak izraelski vojnici pucali su i ubili palestinskog adolescenta u sukobu na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su palestinski medicinski izvori te očevici.

Adam Isam Šaker Ajad (15), ubijen je metkom u prsa koji su ispalili izraelski vojnici, navodi se u priopćenju.

Izraelska vojska, koja okupira palestinski teritorij Zapadne obale od 1967. izvijestila je o "antiterorističkim operacijama" u nekoliko sektora Zapadne obale, što uključuje izbjeglički logoru Deišeh blizu Betlehema.

Više pogledajte u prilogu Danka Družijanića:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!