Prisegnula nova, vjersko-desničarska vlada Benjamina Netanyahua

29.12.2022.

Zadnja izmjena 20:35

Autor: P.F./T.V./HRT/Hina

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Benjamin Netanyahu ponovno je prisegnuo kao izraelski premijer, vrativši se na vlast na čelu krajnje desne vlade koja je najavila širenje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali te provođenje drugih politika koje nailaze na kritike u Izraelu i u svijetu.


Netanyahu, 73-godišnji politički veteran koji je već ranije postao najdugovječniji izraelski premijer, a kojem se sudi zbog navodne korupcije, pokušao je smiriti zabrinutost oko pitanja građanskih prava i buduće diplomacije pod njegovim blokom nacionalističkih i vjerskih stranaka s kojim je osigurao parlamentarnu većinu nakon izbora 1. studenoga.

Članovi njegove nove vlade su stranke poput Religijskog cionizma i Židovske snage, grupacija koje se protive palestinskoj državnosti i čiji su čelnici, oboje doseljenici sa Zapadne obole, u prošlosti agitirali protiv izraelskog pravosudnog sustava, njegove arapske manjine i prava LGBT osoba.

Netanyahu je više puta obećao promicati toleranciju i težnju miru. U parlamentu je rekao da je njegov glavni prioritet okončanje izraelsko-arapskog sukoba, uz osujećivanje iranskog nuklearnog programa i jačanje izraelskih vojnih kapaciteta. Protivnici su mu pritom dobacivali da je "slabić". Oni smatraju da je Netanyahu za osiguravanje novih partnera morao sklopiti skupe dogovore, nakon što su ga centrističke stranke bojkotirale zbog problema s pravosuđem.

Nova vlada osigurala je 63 od mogućih 120 ruku na potvrdnom glasovanju u Knessetu, a potom je položila prisegu.

Palestincima je Netanyahuov izbor kabineta pogoršao ionako sumornu perspektivu, s porastom nasilja i širenjem židovskih naselja na Zapadnoj obali, na teritorijima na kojima se nadaju izgraditi buduću arapsku državu. Netanyahuova konzervativna stranka Likud u svojim je smjernicama za vladu rekla da će promicati i razvijati naselja na zemljištima na kojima židovski narod ima isključivo i nepobitno pravo.

Većina svjetskih sila naselja izgrađena na ratom osvojenoj zemlji smatra nezakonitima.

- Ove smjernice predstavljaju opasnu eskalaciju i imat će posljedice za regiju, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Rast zabrinutost

Zapadna obala ove je godine već bila poprište najgoreg nasilja od 2015. godine. Abas je kritizirao novu vladu kazavši da su njen moto ekstremizam i aparthejd.

Takve osjećaje dijeli i dio Izraelaca. Oko 21 posto stanovnika te zemlje su Arapi koji se često identificiraju s Palestincima.

U parlamentarnim govorima prije prisege, jedan od arapskih zastupnika, bez predstavnika u novoj vladi, optužio je članove nadolazeće koalicije za fašizam.

Netanyahu na početku svog šestog mandata tvrdi da će služiti svim Izraelcima. Zasad izgleda kako više neće tražiti aneksiju Zapadne obale, što je prethodno zagovarao i što bi zadovoljilo njegove pobornike među doseljenicima, ali i sukobilo Izrael s Washingtonom i arapskim državama.

Netanyahu, koji je bio premijer tri godine 1990-ih i od 2009. do 2021., rekao je da želi napredak u uspostavljanju diplomatskih veza sa Saudijskom Arabijom kao što je to učinio 2020. s drugim zaljevskim državama koje dijele zabrinutost Izraela oko Irana.

Rijad nije signalizirao promjenu u svom stavu o tome da napredak u odnosima s Izraelom ovisi o palestinskoj državnosti.

Netanyahuova imenovanja uključuju Itamara Ben-Gvira, koji je 2007. osuđen za poticanje nasilja protiv Arapa i podršku židovskoj militantnoj skupini, za ministra policije. Ben-Gvir tvrdi da su njegovi stavovi postali umjereniji.

video thumb

Biden čestitao "prijatelju" Netanyahuu nakon prisege nove vlade

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je Benjaminu Netanyahuu čestitao povratak na čelo izraelske vlade, nazvavši ga prijateljem nekoliko desetljeća.

U priopćenju Bijele kuće Biden je rekao kako s najdugovječnijim izraelskim premijerom, koji je vladao između 1996. i 1999., pa između 2009. i 2021., želi surađivati kako bi se zajedno nosili s mnogim izazovima i prilikama koji čekaju Izrael i Bliski istok, uključujući prijetnje Irana.

Biden je u priopćenju ponovio stav SAD-a po pitanju odnosa između Izraela i Palestine.

SAD će nastaviti podržavati rješenje s dvije države i protiviti se politikama koje prijete održivosti ili su u suprotnosti s našim zajedničkim interesima i vrijednostima, napisao je demokratski predsjednik.

Šef američke diplomacije Antony Blinken početkom prosinca upozorio je da će se SAD usprotiviti osnivanju novih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!