10:29 / 23.11.2020.

Autor: T.D./Hina

Netanyahu u tajnosti u Saudijskoj Arabiji s Bin Salmanom i Pompeom

Foto: Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS

Foto: Maya Alleruzzo/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ured premijera Netanyahua i američko veleposlanstvo u Jeruzalemu za sada nisu komentirali tu vijest.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u tajnosti je u nedjelju posjetio Saudijski Arabiju i sastao se s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom koji se nalazi u službenom posjetu toj zaljevskoj zemlji, javio je u ponedjeljak izraelski javni radio.

Ured premijera Netanyahua i američko veleposlanstvo u Jeruzalemu za sada nisu komentirali tu vijest.

Avi Scharf iz dnevnog lista Haaretz objavio je podatke o praćenju zrakoplova koji pokazuju da je poslovni zrakoplov poletio iz Tel Aviva i sletio u Neom, na saudijskoj obali Crvenog mora, gdje su Bin Salman i Pompeo imali u nedjelju zakazan sastanak.

Pompeo nastoji privoljeti Saudijsku Arabiju da slijedi svoje susjede, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, i uspostavi službene odnose s Izraelom. Reuters navodi da se radi o politici približavanja koja se uvelike temelji na zajedničkim bojaznima glede Irana.

Rijad za sada ne razmatra normalizaciju odnosa s Izraelom, ističući da bi se prvo trebala riješiti pitanja u vezi položaja Palestinaca. No, Saudijci su dozvolili izraelskim zračnim kompanijama da prelijeću preko njihovog teritorija prema novim destinacijama u Perzijskom zaljevu i Aziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!