Netanyahu: Uništena zgrada u pojasu Gaze sasvim legitimna meta

16.05.2021.

21:35

Autor: V.K./HRT/Hina

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Yuval Chen / Pool via REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je u nedjelju kritike zbog ciljanja zgrade s uredima stranih medija u Gazi rekavši da je to bila sasvim legitimna meta jer se u njoj skrivao Hamas, koji je, potcijenio odgovor hebrejske države.

- U zgradi je bio smješten obavještajni ured palestinske terorističke organizacije Hamas koji planira i organizira terorističke napade na izraelske civile, rekao je Netanyahu u nedjelju američkoj televiziji CBS.

Zgrada je bila "sasvim legitimna meta", ustvrdio je Netanyahu.

- Izrael je upozorio prisutne u zgradi prije pokretanja napada, rekao je i naglasio: Ciljamo na terorističku organizaciju koja pak cilja naše civile i skriva se iza njih, koristeći ih kao živi štit .

Toranj al-Jala, u kojem su, između ostalih, bili uredi američke novinske agencije Associated Press (AP) i katarske televizijske stanice Al Jazeera, uništen je napadom izraelskog zrakoplovstva u subotu.

Udruga stranog tiska (FPA) u Izraelu i na palestinskim teritorijima ranije je dovodila u pitanje izraelsku predanost slobodnom tisku nakon uništenja zgrade.

- Primjećujemo da Izrael nije predočio nijedan dokaz u prilog svojoj tvrdnji da je Hamas koristio zgradu za planiranje napada, navodi se u pismu udruge.

Udruga FPA ima 480 članova koji rade za međunarodne medije i "zatražila je sastanak s izraelskim dužnosnicima zbog incidenta".

Napad je osudila i Europska udruga novinski agencija (EANA), a međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) također je osudila napad na zgradu.

Napad "nije opravdan bez obzira koristi li ga Hamas ili ne", rekao je izvršni direktor RSF-a Christian Mihr te napisao na Twitteru "Proglašavanje ureda za medije ciljem za sukobe i nemire ratni je zločin".

Izraelska vojska - Hamas loše procijenio obim izraelskog odgovora

Islamistički pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, "nije dobro izračunao obim" izraelskog odgovora kada je krenuo ovaj tjedan ispaljivati rakete na izraelski teritorij, rekao je zapovjednik izraelske vojske nakon sastanka s premijerom i obavještajnim službama u Tel Avivu.

- Mi djelujemo s osjećam pravde, s osjećajem da ono što radimo da je ispravno, da trebamo zaštiti građane Izraela, rekao je zapovjednik vojske Aviv Kohavi.

Izjavu je Kohavi dao nakon sastanka s tehničkim premijerom Netanyhuom, s ministrom obrane Bennyjem Gantzom i šefovima unutarnje obavještajne službe Shin Beth, odnosno Mosada, vanjske obavještajne službe.

Netanyahu je ponovio da će operacija izraelske vojske "potrajati".

- Nijedan terorist nije na sigurnom (...) nastavit ćemo raditi koliko bude potrebno da vratimo mir i sigurnost građanima Izraela. Za to će trebati vremena, opetovao je Netanyahu.

- Cilj je operacije vratiti dugoročni mir, ojačati umjerene snage u regiji i oduzeti Hamasu strateške kapacitete, rekao je ministar Gantz.

Benny Gantz bio je vojni zapovjednik tijekom rata u Gazi 2014.

Od ponedjeljka palestinske oružane skupine predvođene Hamasom ispalile su oko 3000 raketa iz pojasa Gaze na izraelski teritorij, a najveći dio njih pao je na Gazu ili ga je presreo izraelski proturaketni štit "Željezna kupola".

To je dosad najžešći ritam ispaljivanja raketa na Izrael, objavila je u nedjelju izraelska vojska.

Ona procjenjuje da Palestinci u Gazi imaju oko 15.000 raketa u arsenalu.

Udari su usmrtili deset ljudi na izraelskoj strani i najmanje 192 na palestinskoj, među kojima 58 djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!