07:17 / 03.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Netanyahu vodi na izraelskim izborima, ali nema većinu

Foto: REUTERS/Amir Cohen

Foto: REUTERS/Amir Cohen

Foto: - / REUTERS

Najnoviji rezultati izlaznih anketa pokazuju da Netanyahuu i njegovim saveznicima nedostaju dva zastupnička mjesta u izraelskom parlamentu, što nagovješćuje novu pat-poziciju.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vodi na izborima održanim jučer, ali nema većinu potrebnu za sastavljanje vlade, pokazuju izlazne ankete.

Netanyahu, čelnik desne stranke Likud, na temelju prvih projekcija triju najvećih izraelskih televizija, proglasio je pobjedu na izborima nad bivšim čelnikom oružanih snaga Bennyjem Gantzom i njegovom Plavo-bijelom strankom centra.

Najnoviji rezultati izlaznih anketa, međutim, pokazuju da Netanyahuu i njegovim saveznicima nedostaju dva zastupnička mjesta u izraelskom parlamentu, što nagovješćuje novu pat-poziciju. Prema prvim projekcijama triju najvećih izraelskih televizija, Likud i njemu bliske stranke, ultraortodoksne stranke Shass i Ujedinjeno židovstvo Tore te lista radikalne desnice Yamina, osvojili su 60 od 120 zastupničkih mjesta u Knessetu.

- Hvala! Pobijedili smo zahvaljujući vjeri u naš put i zahvaljujući Izraelcima, napisao je Netanyahu na Twitteru nedugo nakon objave tih anketa te objavio "golemu pobjedu" noćas nakon ponoći.

No prema najnovijim rezultatima izlaznih anketa, taj je broj pao na 59, što bi Netanyahuu moglo otežati stvaranje koalicije. Za većinu u parlamentu potreban je 61 zastupnik. Likud prema projekcijama osvaja 36 ili 37 zastupnika, a Plavo-bijela stranka 32 do 34 te sa saveznicima može imati 52 do 54 zastupnika.

Zajednička lista, većinom arapska, koju predvodi Ahmad Tibi prema anketama je dobila 14 ili 15 zastupnika, dok je na prethodnim izborima u rujnu dobila 13 zastupničkih mjesta. Kao i na proteklim izborima ključnu ulogu u formiranju vladajuće koalicije mogla bi imati ultranacionalistička, ali sekularna stranka Avigdora Libermana koja prema projekcijama osvaja 6 ili 7 zastupnika.

Liberman, koji je odbio suradnju s dvije ultraortodoksne stranke, Netanyahuove saveznice, rekao je da njegova stranka čeka konačne rezultate, ali je obećao i da neće "ni milimetra" odstupiti od svojih stajališta.

Službeni rezultati za osam dana

Objava prvih rezultata na temelju prebrojavanja glasačkih listića očekuju se danas, no službeni rezultati bit će objavljeni za osam dana.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin vjerojatno će mandat za sastavljanje iduće vlade dati Netyanahuu jer predsjednik tradicionalno mandat daje najvećoj stranci, u ovom slučaju Likudu, osim ako Vrhovni sud ne presudi da optuženi čelnik stranke nije prikladna osoba za formiranje vlade. Tko god dobije mandat, ima šest tjedna za sastavljanje vladajuće koalicije.

Benjamin Netanyahu je optužen za korupciju, malverzacije i zlouporabu povjerenja i bit će prvi izraelski premijer na dužnosti kojemu se sudi. Prvo suđenje trebalo bi početi 17. ožujka, a Netanyahu niječe da je kršio zakon.

Tijekom žestoke kampanje koja je bila više usredotočena na osobe nego na politike, desne i vjerske stranke obećale su pridružiti se vladi pod vodstvom Likuda. Netanyahu je kampanju vodio na svojoj platformi "sigurnost na prvom mjestu" ističući sebe kao političara čvrste ruke. Gantza je opisivao kao "kukavicu" i isticao kako će mu trebati potpora arapskih političara u parlamentu za formiranje vlade te da će mu to vezati ruke.

Gantz je tijekom kampanje Netanyahua optuživao da želi ostati na vlasti kako bi donio zakone s pomoću kojih bi izbjegao suđenja.

- Dok čekamo konačne rezultate, nema sumnje da je premijer Netanyahu dobio važan politički mandat od izraelskog naroda. Izraelci su izrazili svoju potporu čovjeku za kojega smatraju da im je donio sigurnost i boljitak, ocjenjuje Yohanan Plesner, predsjednik Izraelskog instituta za demokraciju.

U posljednjim danima kampanje ispitivanja javnog mišljenja predviđala su nastavak pat-pozicije, no odaziv birača je bio visok, 71 posto, bez obzira na zabrinutost zbog širenja zaraze koronavirusom.

- Kakva radosna večer! Pobjeda je posebice slatka jer je to pobjeda unatoč svim očekivanjima. Limune smo pretvorili u limunadu, rekao je Netanyahu mnoštvu koje ga je bučno pozdravljalo u izbornom stožeru Likuda u Tel Avivu.

Ovo su bili treći izbori u Izraelu u manje od godinu dana i trebali su napokon omogućiti formiranje nove vlade. Netanyahu i Gantz već dvaput ove godine nisu uspjeli dogovoriti vladu nacionalnog jedinstva, prvi put nakon izbora u travnju, a drugi nakon rujanskih izbora. Na prethodnim izborima Gantzov savez stranaka centra i ljevice osvojio je 57, a Netanyhuov blok 55 zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!